Adventi koszorúk a fiataloktól az időseknek

Székelyhon 2017. december 07., 12:30

A Fiatal Erdőszentgyörgyiek Tanácsaés Erdőszentgyörgy önkormányzata – lelkes önkéntesek segítségével – több mint ötven helybéli idős ember számára készített adventi koszorút, amelyre szárított narancs, alma, dió, méhviasz gyertyák, tobozok és más apró díszek kerültek.

A FiEszTa tagjai házhoz vitték a koszorúkat Fotó: FiEszTa – Fiatal Erdőszentgyörgyiek Tanácsa

A FiEszTa tagjai a házhoz szállításról is gondoskodtak, ezáltal is szebbé téve a város betegei és szépkorúi számára az adventi várakozás időszakát. Az adventi koszorú készítése és kiosztása több éves múltra tekint vissza.

A művelődési ház közelében lévő fenyőfára felkerülő dekoráció elemeinek többségét is saját kezűleg készítették el a lelkes városlakók. A városszépítés meghatározó része a már öt éve, minden évben felállított betlehemi istálló, amely a karácsony valódi üzenetét, a kis Jézus megszületésének pillanatát örökíti meg. Ez a Folkfonat, felnőttek alkotta tánccsoportnak köszönhetően kel életre évről évre. Kisebb bábú újítás után, szintén szombaton állították fel a játszótér mellett.

Az idén első alkalommal egészíti ki a betlehemest egy köztéri adventi koszorú,

amely minden héten közös gyertyagyújtásra teremt lehetőséget a város lakói számára.

A tervezett együttlétek szerint december 10-én, advent második vasárnapján Tőkés Lóránt unitárius lelkész osztja meg gondolatait a gyertyagyújtáson résztvevőkkel. Advent harmadik vasárnapján a szeretet lángjának meggyújtása alkalmával, Gáspár György református lelkész segíti ráhangolódni a karácsony valódi szerepére.

Az adventi koszorú utolsó, negyedik gyertyájának meggyújtása, amely a remény jelképe, az Erdőszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal képviselőjének gondolataival zárul. Karácsony estéjét, a hagyományokhoz híven betlehemes játékkal ünneplik, majd a felekezetek szerinti istentiszteletekre, misére mennek a résztvevők.

Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere örül annak, hogy a kisvárosban ilyen aktív a közösségi élet, és vannak, akik felvállalják, hogy szebbé, hangulatosabbá teszik a város utcáit.

Advent és karácsony keresztény kultúránk alapköve, ezért kell azt érdemben is megélni. De a külsőségek mellett, főként a szeretet ünnepének közeledtével elengedhetetlen, hogy lelkiekben éljük meg a várakozást, és a kis Jézus születését. Ezért tartom fontosnak a vasárnaponkénti közös gyertyagyújtást. A saját ráhangolódási törekvésünk mellett, nem szabad megfeledkeznünk másokról sem. Gondolok itt az egyedül maradtakra, a betegekre, idősekre, ezért is kezdtünk bele és támogattuk a több mint félszáz adventi koszorú készítését és kiosztását. Reméljük, hogy törekvésünk célba ért, és sikerült megörvendezteti vele a megajándékozottakat

– fogalmazott Csibi Attila Zoltán városvezető.

A karácsonyi sürgés-forgásból a Szent György Szakközépiskola tanulói és pedagógusai is kiveszik részüket. Az idén ötödik alkalommal szervezik meg az év utolsó tanítási napján a Karácsonyi Kézművesvásárukat az iskola sporttermében. Szatmári Borbála tanár, főszervező elmondta, a vásáron az osztályok árusítják saját készítésű portékáikat, és a befolyt összeg az osztály közös kasszáját gyarapítja, amit később együtt használnak fel valamilyen céllal. Ez a vásár az iskola tanulói, illetve tanárai mellett minden érdeklődő számára nyitott.