Törvénytelennek minősítette a prefektus a kétnyelvű utcanevekre vonatkozó határozatokat

Simon Virág 2017. december 07., 15:16

Törvénytelennek minősítette mind a két, a kétnyelvű utcanevekre vonatkozó marosvásárhelyi önkormányzati határozatot a prefektusi hivatal, és kérte, hogy 30 napon belül vonják vissza azokat. A Szabad Emberek Pártja nem hajlandó ezt megtenni.

Ez még megengedett, igaz csak irányjelző, nem utcanévtábla Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi tanácsosok két határozatot fogadtak el, amely a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését szabályozza. A prefektusi hivatal jogászai átnézték ezeket, és megfogalmazták törvényességi aggályaikat.

{K1}

Az RMDSZ-es tanácsosok által benyújtott határozat az utcanévjegyzék megváltoztatásáról szólt, hogy az legyen kétnyelvű, vagyis a román és magyar elnevezéseket is tartalmazza. A prefektusi hivatal jogászai törvénytelennek minősítik ezt a határozatot, részben

arra hivatkozva, hogy a közigazgatási törvény nem tartalmazza tételesen, hogy az utcanévtáblákat is két nyelven, románul és magyarul ki kell helyezni.

{A}

Amennyiben a hivatalos utcanévjegyzék megváltozna, a személyazonossági igazolványokat is ki kellene cserélni, s a magyar és román utcanév beírásához nincs elég hely a személyiben, mi több ennek költségének a megtérítésével is fennakadások lennének. A jogászok azt is szóvá teszik, hogy

a városháza jegyzője sem írta alá az RMDSZ által benyújtott és többségi szavazattal elfogadott határozatot.

A másik határozatot a POL tanácsosai nyújtották be és azt is az októberi soros tanácsülésen fogadták el, s eszerint Marosvásárhelyen kihelyezik a kétnyelvű utcanévtáblákat. Mint Hermann Mark Christian érdeklődésünkre elmondta, a prefektusi hivatal válasza erősen hasonlít azokra a válaszokra, amelyekkel eddig is elutasította a prefektus a magyarságra vonatkozó POL által kezdeményezett határozatokat. Példaként említette a római katolikus iskola ügyének intézésére vonatkozó határozatot, valamint az iskolák belső tereinek kétnyelvűsítésére vonatkozó döntést.

Ezúttal is a prefektus arra hivatkozik, hogy a közigazgatási törvény csak a település és közintézmény nevek kétnyelvű feliratát írja elő, s nem vonatkozik az utcanévtáblákra is.

Nevetséges, hogy a prefektus jogászai formai kifogásokat is találnak, s azt írják, hogy az állam hivatalos nyelve román, így a hivatalos iratokat is ilyen nyelven kell elfogadni. A szóban forgó határozatban nem ez történt, hiszen két nyelven, vagyis magyarul is fel vannak sorolva az utcanevek. Hát éppen azért beszélünk kétnyelvű utcanévtábláról, mert román és magyar elnevezések lennének. Nehéz lenne a kétnyelvű utcanévtáblákat csak románul írni

– hangoztatja Hermann. Megkérdeztük, hogy most mi lesz a következő lépés, s a POL-os tanácsos elmondta, hogy ők nem hajlandóak visszavonni a határozatukat, készek kiállni érte a közigazgatási bíróságon is. A prefektusnak ugyanis joga van fél éven belül a közigazgatósági bírságon kérni a határozat megsemmisítését.

Mi megvédjük ezt a határozatot, és ha itthon kimerítünk minden jogi lehetőséget, akkor még a Strasbourgi Emberjogi Bíróságig is elmegyünk.