Eredményes volt a felhívás: előkerült a „dinoszauruszkő”

Kömény Kamilla 2017. december 07., 12:08

Szemtanúk segítségével találták meg és szerezték vissza Csíklázárfalva dinoszauruszkőnek nevezett andezit szikláját, amelyet november elején szállítottak el eredeti helyéről. A természeti látványosságot ideiglenesen az önkormányzat egyik lázárfalvi létesítményénél tárolják.

Épségben sikerült visszaszerezni a lázárfalvi látványosságot. Visszakerül eredeti helyére Fotó: Bálint-Bálint Lóránt

Jó hírrel kereste meg szerkesztőségünket Bálint-Bálint Lóránt lázárfalvi önkormányzati képviselő, aki november elején még arról számolt be, hogy ismeretlenek kiásták és elszállították Csíklázárfalva dinoszauruszkőnek nevezett természeti látványosságát. Akkor hiába érdeklődtek a környékbeliektől, senki nem tudott hasznos információval szolgálni a kő hollétéről, emiatt próbálták a sajtón keresztül elérni az esetleges szemtanúkat.

Az önkormányzati képviselő szerdán viszont már arról számolt be, hogy

a portálunkon és a Csíki Hírlapban megjelent felhívásuk után többen jelezték a szomszédos településről a kő hollétét, és észrevételeikkel hozzájárultak a megtalálásához.

{K1}

Minden segítséget nyújtónak és a helyi rendőrség vezetőjének hálásan köszöni a közreműködést. Kiemelte ugyanakkor, a nyom keletkezésétől függetlenül a szikla geológiai értéket képvisel, és fontos a helyiek és környékbeliek számára. Emiatt tartották ők is fontosnak megtalálni azt.

Miután az egyik szomszédos településről több hírt is kaptak, hogy kinél keresheti a dinoszauruszkövet, a rendőrség és a csíkkozmási polgármester közreműködésével keresték meg az illetőt, akinél valóban megtalálták a sziklát sértetlenül.

A szikla még kiásása és elszállítása előtt Fotó: Bálint-Bálint Lóránt

Hosszas egyeztetés után sikerült megegyezniük a követ elszállító személlyel, hogy szolgáltassa vissza a sziklát.

Tették ezt a lehető legemberségesebben – emelte ki Bálint-Bálint Lóránt. Megjegyezte, mivel a kaszáló – ahol a szikla eredetileg található volt – tulajdonosa nem tett feljelentést lopás miatt, csak az volt a követelése, hogy a kő visszakerüljön a helyére, ők is ezt tartották szem előtt.

Eljárást indít a rendőrség

A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtöki közleménye szerint a kozmási rendőrök a 42 éves Tusnád községi B. Z. személyében azonosították az október 21-én egy munkagéppel a sziklát eltávolító férfit. Az ügyben lopás elkövetése gyanújával folytatják a vizsgálatokat.

A Lázárfalvára való visszaszállítást az önkormányzat a rendőrség segítségével oldotta meg a napokban, akkor derült ki, hogy becslése helyes lehet, valóban közel nyolc tonnás az andezit szikla, hiszen két kisebb teljesítményű géppel alig sikerült megmozdítaniuk, egy nagyméretű erdőkitermelő géppel tudták elszállítani – avatott be az önkormányzati képviselő. Kiemelte ugyanakkor, hogy az eredeti helyére való visszaszállításához már bevonnák a követ elszállító személyt is. Azt követően pedig kezdeményezi a kő látogathatóvá, elérhetővé tételét, amely ezen sajnálatos esemény következtében már nem csak a helyiek által ismert.

Leltárba vennék

Szántó László csíkkozmási polgármester a történtekkel kapcsolatban kifejtette, örülnek, hogy megtalálták a követ, amely a helyiek által büszkén mutogatott természeti érték. Emiatt pedig lépni fognak annak érdekében, hogy bevegyék az önkormányzat természeti kincseinek leltárába, ezáltal pedig megelőzve a hasonló helyzeteket. Ugyanakkor újra arra biztatta a térségi polgármestereket, hogy ahol hasonló természeti kincs van magántulajdonban, azt próbálják meg közvagyonná tenni, hogy ne kerüljenek az övékhez hasonló helyzetbe.