Tíz éve leaszfaltozott útra került új burkolat

Kömény Kamilla 2017. december 07., 16:59

Közel hétszázezer lejből újíttatta fel a 124-es jelzésű megyei út 2,8 kilométernyi szakaszát Hargita Megye Tanácsa. Csíkszentmihály önkormányzata elsősorban az árvízkárok miatt tartotta szükségesnek a Csíkszentmihály központjától Csíkajnád lóvészi kijáratáig zajlott aszfaltozást.

Fotó: Gecse Noémi

Közel három kilométernyi aszfaltszőnyeget terítettek le a 124-es jelzésű megyei úton Csíkszentmihály Polgármesteri Hivatalának épületétől Csíkajnád lóvészi kijáratáig a múlt hónap második felében – avatott be Izsák-Székely Lóránt. Csíkszentmihály község polgármestere azt is kifejtette,

a felújításra elsősorban azért volt szükség, mivel az elmúlt évek áradásai jelentősen megrongálták az aszfaltburkolat széleit.

Dobos László alpolgármester hozzátette, az út meggyengült állapotához továbbá az is hozzájárult, hogy 2010–2012 között a Lóvészen zajló községi utak feljavításához szükséges anyagokat az említett útszakaszon szállították a tehergépjárművek. A nagy megterhelés után, illetve a gyakori áradások okán pedig egyre szükségesebbé vált a 2007-ben leaszfaltozott, Ajnádon átvezető megyei út helyreállítása.

Amikor a helyi önkormányzat kérte az említett útszakasz felújítását, Hargita Megye Tanácsa pozitívan fogadta a kezdeményezést, és a felújításhoz szükséges pénzt is biztosította idénre – részletezte a községvezető. Azt is tisztázta,

az aszfaltozást azért novemberben végezték el, mivel Ajnádon idén még zajlott a szennyvízhálózat kiépítése, így ha korábban leterítik az aszfaltszőnyeget, helyenként fel kellett volna törni.

Ezt elkerülendő vártak mostanig.

Fotó: Gecse Noémi

A gyors útfelújítás révén magasabbá vált az aszfaltréteg, jövő tavasszal pedig kitakarítják és mélyítik a vízelvezető árkokat, így bíznak benne, hogy a következőkben már nem fogja áradásokkor elborítani az úttestet a lezúduló víztömeg, megszűnik az árvízveszély – tájékoztatott a polgármester. Megjegyezte, nagyon örülnek és elégedettek a munkával, hiszen ha az útburkolati jelek újrafestését is elvégzik, akkor több évre megoldódik Ajnád főútjának kérdése.

Bíznak benne ugyanakkor, hogy lesz folytatása ennek a munkálatnak, hiszen Ajnád és Lóvész között egy kilométer szakaszon nincs aszfalt, a cél pedig az lenne, hogy arra is új burkolat kerüljön. Az alpolgármester is kiemelte a munka gyorsaságát és minőségét, illetve tisztázta, hogy habár a télre nem kerülnek vissza a korábbi fekvőrendőrök, de tavasszal újra a helyükre illesztik azokat, sőt további igény esetén újabbakat is kihelyeznek.

Azt is megtudtuk, hogy ez a munkálat mintegy részleges kárpótlást jelent számukra a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulással benyújtott, de később elvesztett községi utak feljavítását célzó pályázatuk után. A térség másik három önkormányzata külön-külön benyújtotta az említett pályázatot, ők viszont, mivel nem halad át országút a településen, nem érték el a szükséges pontszámot a pályázáshoz. Emiatt is jött jókor a megyei út feljavítása – mutatott rá Izsák-Székely Lóránt.

Fotó: Gecse Noémi

Közel 700 ezer lejes beruházás

A beruházás részleteiről Hargita Megye Tanácsának elnökétől, Borboly Csabától érdeklődtünk. Mint tőle megtudtuk, Csíkszentmihály központjától Csíkajnád lóvészi kijáratáig 2,83 kilométeren, 16 294 négyzetméteren aszfaltoztak november 9–23. között. Leszögezte, a projekt az aszfaltozásra vonatkozott, tehát nem volt része a táblák kihelyezése és a burkolatjelfestés, viszont ezen az útszakaszon ezek korábban el voltak végezve. A beruházás értéke 677 810 lej, amit Hargita Megye Tanácsa saját költségvetéséből biztosított.