Csipike mellett Tipetupa is a szoborcsoport része lehet

Barabás Hajnal 2017. december 07., 10:08

December 7-én lenne 90 éves Fodor Sándor csíksomlyói születésű író, a Csipike meseregény szerzője. Róla emlékezne meg méltóképpen a csíkszeredai önkormányzat többek között egy szoborcsoport elkészíttetésével, amely a városi központi parkban kapna helyet.

Nem ide szánták. Az emléktábla eredeti helye Csíksomlyón lett volna Fotó: Gecse Noémi

A Fodor Sándor-szoborcsoport megalkotására jövőre megvalósíthatósági tanulmány készülhet, amelyre 400 ezer lejt szánnának – erről szerdán rendkívüli ülésen döntött a helyi önkormányzati képviselő-testület.

Márciusban kereste meg a csíkszeredai városházát Ferenczes István író, költő, Lövétei Lázár László költő, Molnár Vilmos író és Szekeres Adorján szociológus azzal a javaslattal, hogy Fodor Sándor író tiszteletére szobrot állíttassanak a város központi parkjában. Tekintettel arra, hogy az önkormányzat nyitott volt a kérésre, ezért szerdán a helyi önkormányzati képviselők rendkívüli ülésén az a döntés született, hogy

belefoglalják a város jövő évi beruházási listájába az alkotás elkészítésének megvalósíthatósági tanulmányát.

{A}

A beruházás értékét 400 ezer lejre becsülték, amelyet többek között a helyi költségvetésből fedeznének. A fentebb felsorolt négy kezdeményező is jelen volt a tanácsülésen, a napirend kapcsán felszólalásukban elmondták,

szeretnék, ha többek között a Csipike mesefigurája is helyet kapna a szerző egészalakos szobra mellett,

illetve attól válna igazán meghitté a szoborcsoport, ha le lehetne ülni melléjük. Ráduly Róbert Kálmán polgármester ezzel kapcsolatban hozzátette, azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Csipike mellett Tipetupa figuráját is megöntsék, de hogy hogyan is nézne ki az alkotás, majd a későbbiekben dől el. A városvezető úgy látja, hogy

az író születésének 95. évfordulójára valósulhat meg az elképzelés.

Korábban írtunk már arról, hogy a kezdeményezők szerettek volna egy emléktáblát is kihelyezni arra a csíksomlyói házra, amelyben Fodor Sándor ifjúkorát töltötte, azonban a ház jelenlegi tulajdonosával való többszöri egyeztetés után sem jártak sikerrel, ezt a szerdai tanácsülésen is megerősítették.

{K1}

Így a Dóczy András kőfaragó mester által elkészített emléktáblát a Székelyföld kulturális folyóirat Tudor Vladimirescu utcai székhelyén helyezték el. Viszont annak ötletét nem vetették el, hogy a fentebb említett csíksomlyói ház elé, a zöldövezetre állíttassanak egy másik emléktáblát, amelybe belegravíroznák a ház egykori fényképét a szerző képmásával együtt.

Javaslatként szóba került az is, hogy egy utcát, utcarészt neveznének el róla,

például a Borvíz utcát vagy a Hunyadi János utca Szék útjába torkolló szakaszát tartanák jó ötletnek, hogy Fodor Sándor utcának nevezzék el. Azért is választanák ezeket az útszakaszokat, mert kevés lakót érintene a névváltoztatás.

A Csíki Hírlapból értesült a Fodor Sándor tiszteletére tervezett szoborállításról egy neve mellőzését kérő csíkszeredai vállalkozó, aki elmondta, szívesen adományozna néhány ezer lejt a cél megvalósítására. Meggyőződése, hogy más cégvezetők is csatlakoznának a gyűjtéshez. A rendkívüli ülésen a kezdeményezők maguk is javasolták, hogy érdemes lenne egy bankszámlát nyitni a célért, és elkezdeni a gyűjtést, de mivel hosszas az idő, amíg a város eljuthat a megvalósításig, egyelőre nyitva hagyták a kérdést.

Fizetés a pedagógusoknak

A testület ülésén szavaztak a költségvetés-módosításról is, amelybe belefoglalták a kormány által kapott, pedagógusok számára kiutalt fizetések összegét is, 1,36 millió lejt. Füleki Zoltán alpolgármester a rendkívüli testületi ülésnek sürgősségét éppen azzal indokolta, hogy szükség volt mihamarabb belefoglalni a pedagógusok fizetését a költségvetésbe, hogy időben megkaphassák a tanintézetekben dolgozók a bérüket.