Rengeteg gépjárműjavító műhely működését függesztették fel

Bakó Zoltán 2017. december 06., 21:37

Az Országos Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) ellenőrzéseket végzett országszerte az autószervizeknél, hogy megállapítsák, mennyire tartják be a működésre vonatkozó műszaki előírásokat. Kétszázötven egység működését állították le.

Illusztráció Fotó: Pál Árpád

A RAR-ellenőrök több mint 200 olyan szerviz bezárását rendelték el, amelyeknek nem volt meg a működési engedélye. Más 49 autószerviz működését azért függesztették fel, mert tevékenységük nem felelt meg az eredeti működési engedélyben rögzítettnek. Ezek harminc napot kaptak arra, hogy a hiányosságokat kiküszöböljék, utána, ha az ellenőrök azt tapasztalják, hogy elvégezték az előírt módosításokat, újrakezdhetik a működést – tájékoztatott Roxana Dima, az országos hivatal sajtófőnöke. A tevékenység leállítása mellett bírságokat is kiszabtak azon gépjármű-javító műhelyek működtetőire, ahol kisebb kihágásokat tapasztaltak. Ezek összértéke eléri az 596 ezer lejt.

A sajtófőnök elmondta: négy erdélyi megyében – Maros, Hargita, Kovászna és Brassó – összesen ötven szerviz ellenőrzése történt meg, öt esetben állították le a működést, háromban időlegesen függesztették fel a tevékenységet, a négy megyében összesen nyolc bírságot róttak ki 20.500 lej értékben.

A hivatal felhívja a járműtulajdonosok figyelmét, hogy a szerviz megválasztásakor tanúsítsanak fokozott figyelmet. Általában az történik, hogy egyes autójavítók gyors és olcsó szolgáltatást ígérnek, közben pedig nem rendelkeznek olyan műszaki felszereltséggel, amely a minőségi munkát szavatolná. Ennek ismeretében szervezik meg időszakosan a mostanihoz hasonló ellenőrzéseket, hogy kiszűrjék a hálózatból azokat a szolgáltatókat, amelyek vagy megfelelő engedéllyel nem rendelkeznek, vagy az eredeti engedélyben levő feltételeket nem teljesítik, ezzel jelentős kárt okozva a hozzájuk forduló gépjármű-tulajdonosoknak, s ami még ennél is súlyosabb, veszélynek teszik ki a járművek használóit.