Természetvédelmi hiányosságokat mérnek fel, környezetvédelmi intézkedéseket hoznak a Nagy Küküllőn

Fülöp-Székely Botond 2017. december 07., 08:57

Újabb tíz évre kötött szerződést a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület a Nagy-Küküllő Székelyudvarhely és Héjjasfalva közötti szakaszának ügykezelésére – a folyó ezen része Natura 2000-es természetvédelmi területen van.

Hivatalos adatokat gyűjtenek a folyóról. Ezek már a bíróságon is megállják a helyüket az esetleges károkozókkal szemben Fotó: Barabás Ákos

Továbbra is a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület ügykezelésébe tartozik a Nagy-Küküllő Székelyudvarhely és Héjjasfalva közötti szakasza, erre már a nyár végén megkötötték a szerződést – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Mărmureanu Bíró Leonárd, a szervezet igazgatója. Mint mondta, ez alól csak a folyó Nagygalambfalva közelében lévő része képez kivételt, azt ugyanis egy bukaresti egyesület felügyeli.

Fotó: Barabás Ákos

Felmérik a helyzetet

Mărmureanu rámutatott,

2020 februárjáig el kell készülniük a Natura 2000-es természetvédelmi területen lévő folyószakasz és a hozzá tartozó árterület üzemtervével. Ennek részeként szakcégek segítségével felmérik a Nagy-Küküllő élővilágának helyzetét, térképet készítenek a védett terület pontos behatárolása érdekében, illetve a természetvédelmi hiányosságokat is megvizsgálják.

Különös hangsúlyt fektetnek a nem őshonos állatfajok által gyakorolt környezeti hatásra, valamint a veszélyeztetett fajok védelmére. Utóbbi kategóriában a vidrát, háromfajta denevért, a sárgahasú unkát, a tarajos és az alpesi gőtét, a petényi márnát, a szivárványos öklét, a kőfúró csíkot és a tompa folyamkagylót említette.

Fotó: Barabás Ákos

Lényeges a víz minőségének vizsgálata is, akárcsak a zeteváraljai tározóból kiengedett víz miatti folyószint-ingadozások hatásának dokumentálása. Egy állandó vízkibocsátást szeretnének meghatároztatni az élővilág védelme érdekében.

A készülő tanulmányokkal összhangban óvintézkedéseket fognak életbe léptetni – szögezte le az igazgató, hozzátéve, hogy több tájékoztatót is tartanak majd a környezettudatosság, illetve az élővilág megismertetése jegyében.

Az így összegyűjtött hivatalos adatok azért is fontosak, mert ha szennyezéseket, vízingadozást vagy egyéb rendellenességeket észlelnek, akkor a bíróságon is bizonyítani lehet az okozott kárt

– magyarázta Mărmureanu. Kijelentette, a környezet védelme nemcsak egyesületüknek, de a helyi lakosoknak, illetve a turistáknak is érdekük, hiszen mindenkinek jó, ha egy kellemes, élménydús környezetben kapcsolódhat ki.

Fotó: Barabás Ákos

Fellépnek a vízszennyezés ellen

A vadász- és horgásztársulat sajtótájékoztatóján több erdészet, polgármesteri hivatal, az udvarhelyi helyi rendőrség, valamint civil szervezetek képviselői is részt vettek. Az UTCA egyesület elnöke, Magyari Lajos a Küküllőbe befolyó szennyvizek megszüntetésének lehetőségéről érdeklődött. Szerinte még a szennyvíztisztítók sem működnek rendesen, ami nagy kárt okoz a folyó élővilágában. Mărmureanu kijelentette,

nekik is az a legfontosabb, hogy egyáltalán ne folyjon szennyvíz a Küküllőbe, de még sokat kell küzdeni ennek eléréséért.

Azzal viszont nem értett egyet, hogy nagy problémák lennének a szennyvíztisztító állomások többségénél.

Ha valahol mégis vannak gondok, szerinte a környezetvédelmi hatóságot kell kérdőre vonni – az egyesületnek ugyanis nincs lehetősége büntetni, legfeljebb negatív véleményezést adhat –, amely kibocsátotta a működési engedélyüket.

Örömmel tudatta ugyanakkor, hogy Bögözben is megkezdődik a hálózat, illetve a szennyvíztisztító megépítése, így lényegesen csökkennek a gondok. László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetőjének kérdésére azt válaszolta, a víz minőségéről pontosabbat csak az említett tanulmányok elkészülte után tud mondani.

Fotó: Barabás Ákos

Az üzemterv elkészíttetése, illetve az ehhez szükséges eszközök megvásárlása érdekében 1 438 221 lejért pályázott sikeresen a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület. A támogatás 85 százalékát az európai uniós alapból, a többit a román államtól kapták.