Cseppet sem gyalogosbarát a sétálóutca

Barabás Hajnal 2017. december 06., 15:17

Több mint három éve, hogy zavartalanul hajthatnak be az autók a csíkszeredai sétálóutcába délelőtt 10 óra után is, a megengedett időintervallumon kívül. A behajtásgátló oszlopot megrongálták, azóta pedig nincs, ami megállítsa a járművezetőket.

Tilos itt parkolni, és behajtani is csak engedéllyel szabad. Egyeseket ez nem érdekel Fotó: Barabás Hajnal

Nyolc állomásozó autót számoltunk össze kedd délben a csíkszeredai Petőfi utca sétálóutcai szakaszában. Annak ellenére parkolnak ott az autók, hogy az önkormányzat vonatkozó szabályzója szerint még azoknak is tilos az utcában való parkolás, akiknek egyébként behajtási engedélyük van.

A sétálóutcára merőleges Lejtő utca egyik felében pedig szintén végig gépkocsik parkoltak, ottjártunkkor pedig négy autó is betért onnan a sétálóutcába. 2014-ben Csíkszereda Polgármesteri Hivatala európai uniós forrásból éppen azzal a céllal szereltetett fel a Lejtő utca aljába egy távvezérlésű, automata forgalomkorlátozó-oszlopot, hogy erősítse a Petőfi utca gyalogosbarát jellegét azáltal, hogy korlátozták az autós közlekedést.

Fotó: Gecse Noémi

Az érintett kereskedelmi egységekhez az áruszállítóknak ugyanakkor lehetővé tették, hogy reggel 5 és 10 óra között behajthassanak az utcába. Csakhogy

a földbe süllyeszthető oszlop a felszerelést követően nem sokáig működött, kétszer rongálták meg úgy, hogy ráhajtottak egy járművel.

Az oszlopot azóta sem sikerült megjavítani.

Az általunk megkérdezett járókelőknek sem tetszik ez az állapot. Volt, aki azt nehezményezte, hogy

a vasárnapi adventi ünnepség alatt is két autó hajtott el a gyülekezők között.

Fotó: Gecse Noémi

De mások is panaszkodtak amiatt, hogy egyre több autó hajt be zavartalanul a sétálóutcába. „A minap itt sétáltam a gyermekkel a Petőfi utcában, mikor hirtelen a Lejtő utcából kitért egy autó előttünk, jóformán szét sem nézett, úgy elhajtott, mintha nem tudná, hogy tilos a behajtás” – mesélte el kedden egy kisbabáját sétáltató anyuka. Hozzátette, a sok behajtó autó miatt állandóan figyelni kell a gyermekekre, nem lehet elengedni a kezüket, mert nem lehet tudni, mikor hajt az utcába egy autó.

Ez egy sétálóutca, nincs amit itt keressenek az autók

– adott hangot felháborodásának. Hasonló véleményen volt az unokájával sétáló idős férfi is, szerinte a sétálóutca nem „kocsikázó utca”. „Én megértem, hogy az árut is be kell hordani valahogy, de ez mégiscsak sok, hogy ennyi gépkocsi közlekedik a sétálóutcában. Gyakran sétálok itt, és mindig sok az autó. Megoldást kell találni erre a problémára” – vélte az idős férfi.

Fotó: Gecse Noémi

Tervezik, hogy rendbe teszik

Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere szerint terveik között szerepel, hogy rendbe hozzák a behajtásgátló oszlopot, amelyet a Lejtő utca teljes felújításával egy időben végeznének el. Hozzátette, hogy az utca felújítása ugyan szerepelt az idei beruházási listán, de többszöri hirdetésre sem találtak rá tervezőt. A csíkszeredai önkormányzat 2014-ben a 176-os számú határozattal hagyta jóvá a ma is érvényes szabályzót, amely a Petőfi utcába való autós közlekedésről rendelkezik. Ennek alapján az utcába csak engedéllyel rendelkező, 3,5 tonnánál kisebb járművel lehet behajtani, munkanapokon reggel öt és tíz óra között, azzal a kikötéssel, hogy legkésőbb tíz óráig a járművekkel elhagyják a sétálóövezetet. Kivételt képeznek azok a magán- és jogi személyek, akiknek lakhelyük vagy székhelyük az utcában található, ők állandó belépőt igényelhettek a városházától, azzal a feltétellel, hogy az udvarukban parkolnak autóikkal. A szabálytalanul behajtókra 250-től 500 lejig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak, de erre idén még nem volt példa.