Bűnvádi feljelentést tett a NeuerWeg egyesület a székelyudvarhelyi miccsügyben

Bíró Blanka 2017. december 05., 16:40

Bűnvádi feljelentést iktatott hétfőn a fogarasi NeurWeg egyesület és magánszemélyként annak alelnöke, Hans Hedrich a székelyudvarhelyi Kauflandban történt miccsbotrány miatt.

A Kaufland székelyudvarhelyi miccsezője. Provokáció helyszíne volt Fotó: Pál Árpád

Az egyesület szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye szerint Marian Eugen Ion, a Militianul YouTube csatorna működtetője, Banciu Radu a B1 TV szerkesztője, valamint Iancu Bogdan és Scarlat Răzvan a Cancan.ro riportere, és a Nea Nicu Facebook-profil tulajdonosa ellen nyújtottak be bűnvádi feljelentést a bukaresti, székelyudvarhelyi és brassói ügyészségeken,

gyűlöletre és diszkriminációra való felbujtás, és uszítás miatt, a büntetőtörvénykönyv 369-es és 368-as számú cikkelyeire hivatkozva.

A közleményben emlékeztetnek, hogy szeptember 30-án a gyanúsítottak álhíreket gyártottak, terjesztettek és véleményeztek, amelyekben egyéneket és egy egész közösséget azzal vádoltak meg, hogy hátrányosan megkülönböztetek, és megfenyegetnek egy román nemzetiségű személyt, és általában a románokat. Szerintük ezek az anyagok, melyek hamisnak bizonyultak, és melyeket milliók néztek meg, tudatosan és ismétlődő módon uszítottak magyarok, vagy az egész magyar közösség ellen.

Úgy vélem, hogy a súlyos tettek korrekt és objektív feltárása, valamint az elkövetők felelősségre vonása bizonyíthatja a román hatóságok pártatlanságát, a román közösség érettségét és európaiságát a 2018-as centenárium, és a 2019-es román EU elnökség évében

 – fogalmaz Hans Hedrich. Kifejti, ezek a bűnvádi feljelentések nem bosszúból, vagy visszavágásként fogalmazódtak meg, hanem azért, hogy törvényes úton, fenntarthatóan orvosolják a nemzetiségek közötti együttélés létező problémáit. Meglátása szerint,

ezeket a konfliktusokat mesterségesen gerjeszti és fenntartja a „mélyállam”, amelynek ideológiai gyökerei a múlt század szélsőjobbos és szélsőbaloldali diktatúráiban gyökereznek.

Az egyesület vezetője köszöntet mond a kolozsvári AGFI (Advocacy Group for Freedom of Identity) csoportnak a tanácsadásért, és az iratcsomók összeállításáért.

Az előzményekről
Mint ismert, a Militianul nevű YouTube-csatorna működtetője azzal vádolta a székelyudvarhelyi Kaufland grillezőjének alkalmazottját, hogy azért nem szolgálta ki, mert románul beszélt. Az ügynek hatalmas sajtóvisszhangja volt, több televízió is sugározta a videót, amiről utólag kiderült, hogy megvágott változat, az áruház alkalmazottja pedig provokáció áldozata volt.