Biztonságosabbá tennék a csíkszeredai gyalogátjárókat

Barabás Hajnal 2017. december 04., 11:30

Több baleset is történt Csíkszeredában a gyalogátjárókon, ezért egyesek úgy vélik, biztonságosabbá kellene tenni az átkelőket a városban, a sötétebb útszakaszokon pedig jobban ki kellene világítani. Ugyanakkor a gyalogosoknak is figyelmesebbnek kellene lenniük átkeléskor.

Mindenkinek igaza van. A gyalogátkelőknél mind az autósoknak, mind a gyalogosoknak fokozottabban kell figyelniük Fotó: Pinti Attila

Éjszaka a csíkszeredai Brassói úton alig láthatók a gyalogátjárók, nincsenek megfelelően kivilágítva, ezért balesetveszélyesek a gyalogosok számára. De nemcsak ezen a szakaszon kockázatos az átkelés: a Nagyrét utcai egyik nagyáruház előtti átkelés is igencsak veszélyes. Hasonlóan problémás a Kossuth Lajos utcában, a zöldségpiachoz közeli átkelőknél is a gyalogos közlekedés. A felsorolt helyszínek mindegyikén ütöttek már el gyalogost.

„Egymásra kell ügyeljünk”

Az esetek kapcsán megkérdeztünk két csíkszeredai taxisofőrt, hogyan látják az autóvezetők szemszögéből, mennyire biztonságosak a gyalogátjárók Csíkszeredában. „Véleményem szerint a gyalogátkelők jó helyen vannak kialakítva, és megfelelően vannak jelezve, azonban nemcsak a járművezetőknek, hanem a gyalogosoknak is jobban oda kellene figyelniük átkeléskor. Nyilván vannak olyan autóvezetők is, akik »bravúrkodnak«, de úgy gondolom, hogy elsősorban egymásra kell ügyeljünk, így elkerülhetők a balesetek” – mondta Kopacz Imre taxisofőr. Hozzátette,

az egyik legproblémásabb átkelő a Piac utcában van, a Postabank előtti emelt szintű átjáró,

mert a sofőröknek a balról hirtelen érkező gyalogosokat nehezebb észrevenni abban az útkereszteződésben.

Bíró József, egy másik helyi taxis is általában biztonságosnak tartja a gyalogátjárókat a városban. „Azonban a gyalogosoknak is figyelmesebbnek kellene lenniük, mert többen is vannak, akik a csuklyát a fejükbe húzzák, zenét hallgatnak, és nem néznek se jobbra, se balra, csak lépnek le az útra.

A legnagyobb baj azokkal van, akik átszaladnak az úton”

– fejtette ki. Szerinte a Piac utcában, valamint a Brassói úton vannak a legveszélyesebb átkelők, úgy véli, ezekre a helyekre fényjelzésekkel ellátott átkelők kellenek, hogy biztonságosabbá váljanak.

A közlekedésbiztonsági kérdéseket a közlekedésrendészetnek és az utak kezelőinek közösen kell megoldaniuk Fotó: Pinti Attila

Fejlesztési tervek

Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere a gyalogátjárókat érintő érdeklődésünkre mindössze a Brassói úti helyzetről nyilatkozott, és csak annyit közölt, hogy a városfejlesztési stratégiában, illetve

a közlekedési akciótervben a Brassói úti autós, biciklis és gyalogos forgalomról van említés, és szándékukban áll a közlekedést itt mindhárom forgalmi szereplő számára biztonságosan kiépíteni.

Mint ahogy korábban többször is beszámoltunk róla, az integrált városfejlesztési stratégiát, valamint a fenntartható mobilitástervet a helyi Planificatio Kft. készítette el a csíkszeredai önkormányzat megbízásából, a dokumentumokat idén januárban fogadta el a helyi önkormányzati képviselő-testület. Elkészítése előtt számos felmérést végeztek a városi közlekedéssel kapcsolatban, továbbá forgalomszámlálást is tartottak több ponton. A felmérések eredménye szerint

a városi közlekedés felét a gyalogosok teszik ki, ezért egy gyalogosbarátabb akciótervet képzeltek el,

amelynek része többek között a vonatállomás közelében a forgalom rendezése és a város több pontján gyalogátkelők kialakítása, valamint a Kossuth Lajos utcai forgalom javítása.

Egy halálos baleset is volt

Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megkeresésünkre megosztott néhány adatot a gyalogátjárókon vagy azok közvetlen közelében történt balesetekről. Mint mondta, tavaly három olyan baleset történt Csíkszeredában, amelyek következtében négy személy súlyosan megsérült, ugyanakkor hét könnyebb baleset is volt, amelyben nyolcan sérültek meg. Idén azonban egy gyalogos életét vesztette egy súlyos balesetben, átjárón ütötték el, ezenkívül további öt könnyebb sérüléssel járó balesetet is jegyeztek a megyeszékhely gyalogátkelőin, amelyekben öten sérültek meg könnyebben. Legutóbb november 28-án ütöttek el egy idős nőt a Nagy István Művészeti Középiskola melletti, Gál Sándor utcai gyalogátjárón.
Közúti ellenőrzéseket tartottak

A gyalogátkelők biztonságosságáról érdeklődve a szóvivő elmondta, a városban több közúti ellenőrzést is tartottak a gyalogátkelők közelében, elsősorban a szabálytalanul várakozó, megálló, parkoló autók vezetőit ellenőrizték. Hozzátette, tisztában vannak azzal is, hogy a város forgalmát tekintve több problémán kellene javítani, részükről sokszor fogalmaztak meg javaslatokat a városi közlekedés javítására. „Például a Brassói úton található átjárók kapcsán javasoltuk, hogy járdaszigettel lássák el azokat, és hogy fényberendezéssel szereljék fel a jelzőtáblákat, illetve azt is, hogy speciális, vörös útburkolatot terítsenek az átkelők helyszínére, amely a fékezéshez jó tapadást biztosít” – sorolta a szóvivő. Ugyanakkor kiemelte, hogy nemcsak Csíkszeredára vonatkozóan, hanem egész Hargita megyét érintően nyújtottak be javaslatokat az utak kezelőinek. A közlekedési jogszabály előírja, hogy a gyalogátjárók útburkolati festéssel és táblával is jelezve legyenek, fontos, hogy a jelzőtáblák jól látható helyen legyenek kihelyezve. Gheorghe Filip ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a közlekedésbiztonsági kérdéseket a közlekedésrendészetnek és az utak kezelőinek közösen kell megoldaniuk.