Sepsiszentgyörgy: jöttek, üvöltöztek, majd hazamentek az Új Jobboldal képviselői

Bíró Blanka 2017. december 01., 13:54

A szélsőséges Új Jobboldal Párt mintegy hetven tagja vonult fel péntek délelőtt, a román nemzeti ünnep alkalmából Sepsiszentgyörgy belvárosában, ahol csatlakoztak a hivatalos ünnepséghez zászlókat lengetve skandáltak, és román hazafias dalokat üvöltöttek.

Fotó: Bíró Blanka

A csendőrök szerint, kilenc megyéből mintegy hetvenen érkeztek, saját gépkocsikkal, az egyenruhások már Brassóból kísérték őket.

Videó: Bíró Blanka

Az Új Jobboldal képviselői Sepsiszentgyörgy központjában leparkoltak,

elővették és kifeszítették a megszokott hatalmas molinójukat, amelyen az áll, hogy Románia egységes, oszthatatlan nemzetállam, és e mögé felsorakozva beálltak az „egyesülés felvonulása” hivatalosan szervezett menet végére,

amely az ortodox katedrálistól indult, és a város központját megkerülve a Mihai Viteazul szobor elé érkezett. Míg a helyi románok némán vonultak, az Új Jobboldal tagjai folyamatosan kiabáltak:

Fotó: Bíró Blanka

Hargita és Kovászna román föld!” „Börtönbe az autonómiát!” „Nagy Románia a régi határok között!” „A tisztesség, a hit, a haza!” „Egység, nemzeti egység!

Az ünnepség, és a felvonulás közben folyamatosan esett a eső, így a város lakói nem voltak az utcákon, a járdákon csak néhány újságíró követte a menetelőket.

Fotó: Bíró Blanka

A megemlékező ünnepség helyszínén, a Mihai Viteazul szobor előtt hangzottak el a beszédek, felszólalt Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa és a korábbi prefektus Codrin Munteanu, aki jelenleg a honvédelmi minisztérium tisztségviselője. A beszédeket követően egyházi szertartást tartottak.

A hosszúra nyúlt koszorúzás után néhányan eljárták a hórát.

Fotó: Bíró Blanka

Ezután az emberek elszállingóztak, akkor

az Új Jobboldal képviselői beálltak a szobor elé, és zászlóikat lengetve énekeltek hazafias dalokat. Majd összecsomagoltak, és a csendőrök kíséretében visszavonultak az autóikhoz, és távoztak.

Fotó: Bíró Blanka

A beharangozott légi parádé, valószínűleg a rossz idő miatt maradt el, délre már csak a román zászlók, és a koszorúk emlékeztettek a rendezvényre.