Vesztésre áll a hőszigetelést végző cégek elleni perekben Csíkszereda

Kovács Attila 2017. december 02., 16:55

Két pert is elveszített első fokon Csíkszereda a 2015–16-ban tömbház-hőszigeteléseket végző cégekkel szemben, amelyektől a késlekedés miatt a várost ért jelentős veszteséget próbálja behajtani. Ha másodfokon is ellenük döntenek, nemcsak a kártérítés marad el.

Ráfizetett a hőszigetelésekre Csíkszereda, és további kiadások következhetnek Fotó: Veres Nándor

2015-ben több kivitelezési szerződés alapján végeztek tömbház-hőszigeteléseket Csíkszeredában, és a megbízott cégek késlekedése miatt nem tudták tartani a határidőket, így a munkálatokat a következő évben is folytatni kellett.

A késlekedés következtében jelentős, közel 5 millió lej értékű európai uniós támogatástól esett el a város,

mert az év végi határidőt túllépő munkálatok esetében a hőszigeteléseket pályázatok és szerződések alapján támogató Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség nem folyósította a finanszírozást.

Az elveszett pénzt a város saját költségvetéséből pótolta, illetve a hőszigetelések befejezésekor a hiányzó uniós finanszírozás ellenértékét nem fizették ki az egyik cégnek. Ezeket a lépéseket bírósági eljárások is követték, kiállított számláinak ki nem fizetése miatt a bukaresti AF Consulting nyújtott be keresetet, a város pedig a jelenleg felszámolás alatt levő másik két cég – a bákó Consizo Grup és a bukaresti EOL Facility – ellen indított pert, hogy megpróbálja visszaszerezni az uniós támogatásokból származó, elveszített összegeket.

A perbe hívott cégek közül kettő a hőszigeteléseket sem fejezte be Fotó: Veres Nándor

Első fokon leghamarabb az AF Consulting által indított perben született ítélet.

A cég két keresetet is benyújtott, ezekben összesen 1,45 millió lejt követel a várostól,

az általa kiállított és ki nem fizetett számlák, illetve a felszámított késedelmi kamatok ellenértékeként. A város ugyanakkor azt kérte, hogy kötelezzék a céget összesen 2,15 millió lej kifizetésére, amely az uniós finanszírozás ki nem fizetett részét jelenti az általuk hőszigetelt 10 tömbház esetében. A Hargita Megyei Törvényszék a felperes AF Consultingnak adott igazat, elutasítva egyúttal a város által támasztott követelést. Az elsőfokú döntés ellen a város a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához nyújtott be fellebbezést, ezt később tárgyalják.

A Csíkszereda által a másik két cég ellen indított bírósági eljárás közül az egyik perben az EOL Facilityvel szembeni 8,2 millió lejes követelést, amely ugyancsak az elveszített uniós támogatás visszaszerzésére, illetve késedelmi kamatok törlesztésére irányult, a Hargita Megyei Törvényszék szintén elutasította. Az elsőfokú ítélet ellen a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához fellebbezett a város, ennek tárgyalása ezután következik.

A harmadik cégtől,

a bákói Consizo Grup-tól 2,5 millió lejt követel a város

ugyanilyen okból, ebben az ügyben még nem döntött a bíróság. A hőszigetelések miatt a Hargita Megyei Számvevőszékkel is perben áll Csíkszereda, mert a 2015-re vonatkozó jelentésükben az ellenőrök úgy ítélték meg, hogy a hőszigetelést végző cégektől be nem hajtott késedelmi kamatok 4,4 millió lejes hiányt eredményeztek a város számára. A város azt kérte, hogy ezt a megállapítást érvénytelenítse a bíróság, ebben a perben még nem született ítélet.