EU-s élelmiszersegély: tisztálkodási szereket is kaphatnak a rászorulók

Barabás Hajnal 2017. november 28., 21:09

Idén két típusú csomagot kaphatnak a rászorulók az Európai Unió intervenciós tartalékalapjából, ugyanis a korábbi években megszokott csomagok mellett, ezúttal újdonságként, tisztálkodási szereket tartalmazó csomagokat is oszthatnak majd ki számukra.

Várják az uniós élelmiszercsomagokat. Ezúttal tisztálkodási szereket is kaphatnak. Archív Fotó: Thomas Campean

Adrian Pănescu, a Hargita megyei prefektusi hivatal szóvivője megkeresésünkre elmondta, a fejlesztési és európai alapokért felelős minisztérium kérte tőlük, hogy összesítsék a jogosultak listáját, amelyet meg is tettek és továbbították az adatokat Bukarestbe.

Az összesítés szerint a megyében 25 566 személy részesülhet a támogatásban. Azokról van szó, akik szociális segélyezettek, családi pótlékban részesülők vagy krízishelyzetben lévő családok.

Ugyanakkor a minisztérium nemrég olyan adatokat is kért, amelyek a kiszállítási címekre és a csomagok kiosztásának felelőseire vonatkoztak.

Gyakorlatilag összesítenünk kell, hogy a megye 67 közigazgatási egységében hová szállíthatják a csomagokat és kik a polgármesteri rendelettel kinevezett felelős személyek a projekt lebonyolítására. Erre harminc napos határidőt kaptunk

– magyarázta a szóvivő. Hozzátette, ezeket az információkat is nagyjából összegyűjtötték, és nemsokára továbbítják azokat Bukarestbe. Miután már ilyen adatokat is kértek tőlük, ezért a prefektusi hivatal munkatársa úgy véli, hogy

a vége felé járhat az uniós segélycsomagok összeállítására és kiszállítására vonatkozó országos közbeszerzési és szerződéskötési eljárás.

Kétféle csomag

Megtudtuk azt is, hogy feltehetően idén nemcsak alapélelmiszerekkel segítik a szegényebb sorban élőket, hanem

tisztálkodási szereket is kaphatnak az európai uniós segélyből.

Az élelmiszeres dobozokban valószínűsíthetően liszt, kukoricaliszt, rizs, száraztészta, sertés- és marhahúskonzerv, pástétom, illetve befőtt kap helyet.

A tisztálkodási szerekből álló csomagban pedig szappant, hajsampont, mosószert, fogkefét, valamint fogkrémet helyezhetnek.

A szóvivő szerint pontosabb adatokat a későbbiekben tudnak mondani.

Arról már korábban többször is cikkeztünk, hogy elhúzódott az országos szinten zajló közbeszerzési eljárás a csomagok összeállítására és kiszállítására, és még mindig nem lehet pontosan tudni a csomagok kiosztásának pontos időpontját. A korábbi években már januárban kiosztották a támogatást, tavaly viszont már volt csúszás a közbeszerzésben, ezért január helyett a nyáron osztották ki a dobozokat. Akkor megyei szinten 57 ezernél többen részesültek a támogatásban, Csíkszeredában pedig 3000 rászorulónak jutott az uniós élelmiszersegélyből.