A térség gazdasági fellendítésének lehetőségeiről értekeztek Gyergyószentmiklóson

Molnár Rajmond 2017. november 27., 17:39

Szükség van a gyergyószéki vállalkozói élet fellendítésére, hiszen ez a térség gazdasági fejlődésének a kulcsa – hangzott el hétfőn a Gyergyószentmiklóson szervezett Gazdasági konferencián. Emellett szó esett a térséget érintő aktuális gazdasági problémákról is.

Az aktuális, térséget érintő gazdasági problémákra hívták fel a figyelmet a konferencián Fotó: Molnár Rajmond

Bajkó Tibor, a konferencia moderátora a Szilágyi vendéglőben tartott eseményen elmondta: immáron harmadik éve szervezik meg a konferenciát Gyergyószentmiklóson az Arbor Vállalkozók Szövetsége, valamint a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség partnersége révén.

Jó példát mutatnak

Lukács Zoltán, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség igazgatója elmondta, helyi vállalkozói igényekből kiindulva

a gazdaságfejlesztés olyan kulcsfontosságú alapelemeit ragadták meg a konferencia témájaként, mint a munkaerő-elvándorlás orvoslása, a szakoktatás a duális képzés keretében, vállalkozásokat érintő pénzügyi aktualitások, a helyi infrastruktúra fejlesztése, illetve a helyi önkormányzatok által nyújtott lehetőségek az elvándorlás visszaszorítására.

Továbbá jó vállalkozói példák révén szeretnék a fiatalok figyelmét felhívni arra, hogy itthon is van lehetőség szakmai kiteljesedésre, mind munkavállalóként, mind vállalkozóként.

Ez a konferencia azokra az aktuális gazdasági problémákra és lehetséges megoldásaikra hivatott rávilágítani, amelyek a gyergyói térséget érintik

– emelte ki beszédében Barabás Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöki kabinetjének az igazgatója.

Ösztönözni kell a fiatalokat

Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere úgy látja,

apró, de céltudatos lépések szükségesek a helyi gazdaság fellendítéséhez.

Mint fogalmazott, fontos a megfelelő infrastruktúra kiépítése, hogy a térségében élőknek lehetőségük legyen vállalkozni, ugyanakkor ösztönözni is kell erre a fiatalokat. Az elöljáró szerint az önkormányzat mellett a gazdasági szféra képviselői, valamint a civil társadalom kell, hogy oroszlánrészt vállaljon a város fejlődésében. Lázár Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának a külgazdasági munkatársa hangsúlyozta,

az anyaország különböző projektek révén szerepet vállal a térség gazdasági életének fejlődésben, viszont fontos az is, hogy a helyi fiataloknak már most legyen egyfajta rálátásuk a vállalkozói szférára, hiszen belőlük kell kinevelni azokat a szakembereket, akik néhány év múlva egy erős vállalkozói közösséget alkotnak majd Gyergyószentmiklóson.

Itt is elindul az új képzés

A konferencián szó esett a 2017–2018-as tanévtől országszerte bevezetett duális képzésről, amelyről Ilyés Emese, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség szakoktatásért felelős munkatársa beszélt. Rámutatott,

a kilencedik osztálytól kezdődő duális szakképzés lényege, hogy a gyakorlati ismereteket azokban a gyárakban, műhelyekben sajátíthatják el a diákok, amelyekkel a tanintézet erre szerződést köt.

Ugyanakkor, a képzést vállaló jogi személyeknek az állam által biztosított szakiskolai ösztöndíjjal – amely jelenleg havi 200 lej – legalább megegyező értékű támogatást kell nyújtaniuk a diákoknak, akik így havonta 400 lejben részesülnek. A vállalkozásnak az iskolával partnerségi, a diákkal pedig szakmai gyakorlati szerződést kell kötniük.

Hargita megyében egyelőre csak székelyudvarhelyi szakiskolákban működik a program, a következő tanévtől viszont csíki és gyergyószéki tanintézetekben is elindítják

– számolt be a tanfelügyelő, hozzátéve, hogy ez a képzés lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy kineveljék a majdani szakembereiket, így csökkentve az egyre nagyobb méreteket öltő szakemberhiányt.

Szükség van a duális képzésre
A térségből a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakközépiskolában indítják el a duális képzést következő tanévtől három szak keretében: egy cukrász, egy erdész, valamint egy öntő. A ditrói szakiskola képviselője elmondta, az egyre nagyobb problémaként számon tartott szakemberhiány miatt tartották fontosnak a képzés elindítását. Ezért az iskola részéről egyezettek a helyi önkormányzattal, közbirtokossággal, majd kerestek helyi vállalkozókat, akik vállalták, hogy az iskolával partnerségben részt vesznek a programban.

Az elkövetkezendőkben vállalkozók és gazdasági szakemberek osztották meg a tapasztalataikat a jelenlevőkkel, majd szakmai kerekasztal-beszélgetések zajlottak.