Ezekre a módosításokra számíthatnak jövőtől a romániai gépjármű-tulajdonosok

Iszlai Katalin 2017. december 02., 09:31

Felfüggesztik a járművek forgalmi engedélyét, ha az adásvétel után legtöbb 90 napon belül nem kérik az átírást, illetve akkor is, ha lejár a műszaki vizsgája – többek között ezekre a módosításokra számíthatnak jövőtől a romániai gépjármű-tulajdonosok.

Csúcsforgalom az utakon. A 12 évnél idősebb járművek esetében januártól évente el kell végeztetni a műszaki ellenőrzést Fotó: Gecse Noémi

Több módosításra is számíthatnak jövőtől a romániai gépjármű-tulajdonosok, a jelentős változások zöme a kötelező időszakos műszaki vizsgával kapcsolatos. A gépkocsik forgalmi engedélye például felfüggeszthető lesz, a tizenkét évnél idősebb autók esetében pedig a vizsgálatot évente el kell majd végeztetni.

A képviselőház döntő házként fogadta el múlt héten a 2000-ből származó, 81-es számú kormányrendelet módosítására és kiegészítésére vonatkozó törvénytervezetet. Ez az a rendelet, amely többek között a kötelező időszakos műszaki vizsgával kapcsolatos törvényes kötelezettségeket írja elő, és amely szerint azon gépjárművek esetében, amelyek a sofőr helyét leszámítva legtöbb 8 hellyel rendelkeznek, kétévente kell műszaki vizsgálatot végeztetni.

A frissen elfogadott módosítás azonban kimondja, hogy a 12 évnél idősebb járművek esetében január elsejétől kezdődően a korábbi két év helyett minden évben el kell végeztetni a műszaki ellenőrzést (kivételt képeznek a veterán járművek). Egy másik módosítás szerint továbbá azok a legtöbb 9 hellyel rendelkező autók esetében (a sofőr helyével együtt), amelyek újan Romániában voltak először forgalomba íratva, a korábbi négy helyett háromévente kell elvégeztetni az időszakos műszaki vizsgálatot.

A módosítások mellett újdonságok is szerepelnek a tervezetben.

Ilyen például az, hogy a műszaki vizsga során tapasztalt rendellenességeket ezentúl három csoportra osztják a súlyosságuk szerint.

  • A kisebb hiányosságok kategóriába sorolják azokat a rendellenességeket, amelyek nem befolyásolják jelentősen a járművek biztonságosságát, illetve nincs jelentős környezetre gyakorolt hatásuk sem.
  • Nagyobb hiányosságnak minősülnek azok a rendellenességek, amelyek komoly biztonsági kockázatot eredményeznek, veszélyeztetik a közúti közlekedés résztvevőit, illetve a környezetre gyakorolt hatásuk is jelentős.
  • Az utolsó, veszélyes hiányosságok csoportba azokat a rendellenességeket sorolják, amelyek közvetlen és azonnali kockázatot jelentenek a közúti biztonságra, illetve a környezetre.

Amennyiben egy autó több, külön csoportokba sorolható hiányossággal rendelkezik, a súlyosabb kategóriába sorolják be azt. Emellett ha egy elem esetében több rendellenességet is találnak, és be tudják bizonyítani, hogy együttesen nagyobb veszélyt jelentenek, szintén bekerülhet egy „súlyosabb csoportba”.

A forgalmi engedélyekben szereplő, a műszaki vizsgák következő időpontjára vonatkozó előírások a módosítások ellenére érvényben maradnak. A rendelet szerint a műszaki vizsgák rendszerességére vonatkozó előírásokat január elsejétől, a tapasztalt kihágások különböző csoportokra osztását pedig május 20-ától alkalmazzák majd. A módosítások azt követően lépnek érvénybe, miután Klaus Johannis államfő jóváhagyja, és a törvény megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

Közlekedésbiztonsági szempontból jó ötletnek tartja a műszaki vizsgák gyakoriságának növelését, az azonban már egy másik kérdés, hogy a megnövekedett igényt hogyan szolgálják majd ki a vizsgáztatást végző cégek – mutatott rá Orbán János, a Román Autófelügyelet (RAR) Hargita megyei kirendeltségének vezetője.

Mivel idén rengeteg autót hoztak be az országba, oda jutottunk, hogy reggeltől estig dolgozunk, és a várólisták is nagyon meghosszabbodtak: legközelebb január közepére van szabad helyünk. Ha érvénybe lépnek a jövő évtől a tervezett módosítások, még inkább leterhelődnek a vizsgáztató vonalak. Biztonsági szempontból jó a kezdeményezés, de ha nem megfelelő szervezés mellett szeretnék megvalósítani, nem tudom, hogyan tudjuk megoldani

– mondta Orbán.

A RAR-nál reggeltől estig dolgoznak, és a várólisták is nagyon meghosszabbodtak Fotó: Gecse Noémi

Az említett módosítások mellett egyéb változásokra is számíthatnak jövő májustól a gépjármű-tulajdonosok, hiszen az idei 14-es számú kormányrendelet (amellyel a közúti közlekedést szabályozó, 2002-ből származó 195-ös számú sürgősségi kormányrendeletet módosították) számos olyan változást ír elő, amit csupán május 20-ától alkalmaznak majd. Ezek közül a legfontosabb, hogy

a már régóta alkalmazott „bevonás” mellett bevezették a forgalmi engedély „felfüggesztésének” fogalmát is.

A rendelet szerint a forgalmi engedélyt hivatalból felfüggesztik, ha adásvétel esetén az új tulajdonos nem kéri legtöbb 90 napon belül a gépkocsi átírását a saját nevére, és akkor is, ha lejárt a jármű műszaki vizsgája. Íme, egy példa: amennyiben egy jármű nem rendelkezik érvényes műszaki vizsgával, a jelenlegi előírások szerint bevonják a forgalmi engedélyét, a tulajdonos pedig kap egy 15 napig érvényes forgalmi bizonyítványt. Jövőtől azonban

az érvényes műszaki vizsga hiányáért azonnal felfüggesztik a forgalmi engedélyt, azaz a hiba kijavításáig a tulajdonos nem közlekedhet járművével a közutakon.

Egy esetleges felfüggesztés esetén a gépkocsi továbbra is a tulajdonos nevén szerepel majd azzal a megjegyzéssel, hogy felfüggesztették a forgalmi engedélyét, a felfüggesztés pedig nem mentesíti a tulajdonost a gépjármű után fizetendő adók alól.

A forgalmi engedély felfüggesztése tulajdonképpen egy olyan adminisztratív lépés lesz, amely átmenetileg megtiltja a járművel való közlekedést. Bár a rendelet még augusztusban megjelent a Hivatalos Közlönyben, és rá tíz napra érvénybe is lépett, az említett változtatásokat csak jövő év május 20-ától fogják alkalmazni. Az addigi úgynevezett türelmi időszak alatt az illetékes hatóságok tájékoztató kampányokat szerveznek, hogy időben értesüljenek az érintettek a várható módosításokról.

A rendelet alapján kidolgozott törvénytervezetet egyébként jelenleg az egyik parlamenti szakbizottság vizsgálja, ám ettől függetlenül a benne foglaltak ugyanúgy érvényesek. Erre azért van szükség, mert törvényt csak a kétkamarás parlament fogadhat el, a kormány csak rendeleteket alkothat, ezeket azonban idővel törvénnyé kell „alakítani”.