Növelik az autók adóját Csíkszeredában

Barabás Hajnal 2017. november 24., 18:34

Megnövelték 16,66 százalékkal a Csíkszeredában beíratott személygépkocsik éves adóját a 2018-as évre – többek között erről döntöttek pénteken a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület soros novemberi ülésén.

Többet kell fizetni az autók után 2018-tól Csíkszeredában Fotó: Gecse Noémi

Bár korábban szó esett arról, hogy több adó- és illetéknemet is megemelnek Csíkszeredában, mert a kormány adóreformja következtében közel 16 millió lejes bevételtől esik el a város – a helyzet orvoslására egy válságstábot is létrehoztak a városházán –, de

végül csak a járművek adóját növelik meg jövőtől.

Ráduly Róbert Kálmán, a megyeszékhely polgármestere elmondása szerint ennek a válságstábnak az egyetlen jövedelemnövelő intézkedése a járművek utáni adó emelése volt, a többi intézkedéscsomagot a költségcsökkentésre alapozták.

A 2018-as évre szóló adók és illetékek mértékét megállapító határozattervezetet a három EMNP-s tanácsoson kívül mindenki megszavazta.

A határozat értelmében a személygépkocsi adója 16,66 százalékkal növekedett.

Rodica Ţiriac, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala adó- és illetékosztályának vezetője példákat is megosztott kérésünkre. Egy 1400 köbcentis autó után 70 lej volt a megállapított éves adó, ez jövőtől 77 lejre emelkedik. Egy 2000 köbcentis gépjármű adója idén 220 lej, jövőre 250 lej lesz, egy 2600 köbcentis autó után 1118 lejt kellett eddig fizetni, a következő évben 1313 lejt. A 3000 köbcentis jármű adója a legmagasabb, idén még 6264 lejt kell utána fizetni, jövőre az adója összege 7308 lej lesz. A személygépkocsik mellett a haszongépjárművek adója is emelkedik 6-7 százalékkal, de erről nem helyi szinten, hanem országos szinten döntöttek, a jogszabályok előírásainak a helyi önkormányzatoknak meg kell felelniük. Csíkszeredában egyébként több mint 18 ezer járművet tartanak nyilván.

Az adók kapcsán a tanácsülésen elhangzott, még hogy mivel országos szinten megszüntették a kötelezettséget, miszerint meglehetősen magas adókulccsal számolják ki a város belterületén a mezőgazdasági területek első 400 négyzetméterének adóját, ezért ezen területek utáni adó visszacsökken a tavalyi értékére.