A hóekék és sószórók szükség esetén már bevethetők Csíkszereda utcáin

Barabás Hajnal 2017. november 23., 22:15

Nemcsak Csíkszereda utcáin és járdáin, hanem indokolt esetben a városközpont parkolóiban is kell idéntől hóeltakarítást végezzen az ezzel a feladattal megbízott Eco-Csík Kft. A cég 10 speciálisan felszerelt járművel áll készenlétben.

Már az elmúlt években is korszerű gépekkel dolgozott az Eci Csík Kft. Csíkszeredában Fotó: Veres Nándor

Pál Tamás, a hóeltakarítással megbízott Eco-Csík Kft. igazgatója elmondta, négy évre szólt a szerződésük a csíkszeredai önkormányzattal hóeltakarításra, amelyet idén még két évvel meghosszabbítottak.

Ennek alapján

a város és Hargitafürdő közterületein kell a havat eltakarítaniuk, feladataik közé tartozik még indokolt esetben a városközpont parkolóinak kitakarítása is, amelyet korábban a parkolók ügykezelését végző City Parking Kft. kellett elvégezzen.

A cég hat hóekével és sószóróval ellátott járművel járja majd a város utcáit, illetve két kisebb járművel a járdákat. Hargitafürdőn egy hóekével ellátott autó, valamint egy homlokrakodó áll készenlétben, hogy szükség esetén közbeléphessen.

A cégvezetőtől továbbá megtudtuk,

550 tonna csúszásgátló anyagot (parajdi sót, homokot, kalcium-kloridot) halmoztak fel, hogy szükség esetén használhassák.

Tizenkét munkatársuk pedig hólapáttal takarítja majd a járdákat, parkolókat a polgármesteri hivatal által megadott ütemterv szerint. Ők csoportokra osztva a város különböző részein dolgoznak majd, többnyire a központi részektől haladnak majd a város külső övezetei felé.

Csütörtökre virradóra már szükség volt, hogy közbelépjünk a városban, mert esett az eső, és ráfagyott az utakra, ezért csúszásgátló anyagot szórtunk ki az éjszaka folyamán főként a körforgalmaknál és a lejtős útszakaszokon

– ismertette Pál Tamás, hozzátéve, hogy Hargitafürdőn ennél többször volt szükség már csúszásgátló szórására, ott a napokban például 6 centiméteres hó esett.

Csíkszereda két lakószövetségét is felkerestük, arról kérdeztük azok vezetőit, hogy hogyan oldják meg a hó eltakarítását a tömbházak körül. A Tudor lakótelepi Lendület sétány és a Fenyő utcai tömbházak kezelését végző egyik lakástulajdonosi társulás ügyintézője elmondta, náluk

a takarítónők lapátolják el a havat reggel az első órákban, illetve hétvégén is szükség esetén megteszi azt egyikük.

A közeli parkolók rendben tartása viszont nem a lakószövetség feladata, hanem az önkormányzaté, de amúgy is nehéz lenne takarítani, mivel folyamatosan tele van autókkal. Gráncsa Matild, a városközponti Transzszilvánia X lakószövetség elnöke szintén arról beszélt, hogy a két takarítónőjük reggel hétre jár dolgozni, és ők takarítják el a havat a járdákról, a lépcsőházak bejáratától.

Emellett vannak lakók, akikre tudunk számítani, ők besegítenek a hétvégéken, ha szükséges

– magyarázta a lakástulajdonosi társulás elnöke. Arra a kérdésre, hogy a Penge tömbházként ismert toronyház mögötti parkolóban ki fogja elvégezni a hóeltakarítást, azt válaszolta, hogy az a város feladata lenne, de eddig sem nagyon takarították.