Tudunk egy helyet, ahol kideríthető, milyen frekvenciájú csengőhangot nem hall meg a tanár

Dávid Anna Júlia 2017. november 24., 09:38

Az életkor előrehaladtával változik a hallás, így felvetődik a kérdés, milyen típusú csengőhangot érdemes beállítani, hogy azt a tanár biztosan ne hallja meg. Ám ez csak egy a sok különlegesség közül, amivel az udvarhelyi városi könyvtárban szolgálhatnak, miután számos érdekes dolgot beszereztek.

Tesla-gömbös kísérlet. Látványos szemléltető eszközöket vásárolt a székelyudvarhelyi könyvtár Fotó: Pál Árpád

Az iskolai oktatásban folyamatos probléma a megfelelő szemléltető eszközök, felszerelések hiánya, ebben igyekszik segítséget nyújtani a könyvtár. A már jól bevált szakkönyvek mellett most olyan felszereléseket igyekeztek beszerezni, melyekből tapasztalataik szerint hiány van az oktatásban.

A látogatók így gyakorlati bemutatón tudhatják meg, hogy valóban veszélyesek-e a lézerkardok, milyen egy természetfilm 3D-ben, hogyan néz ki az Orion vagy mire is jó egy Tesla-gömb.

Fotó: Pál Árpád

A tékában eddig is nagy hangsúlyt fektettek a tudomány népszerűsítésére, hiszen csillagászteleszkóptól a különböző audio-vizuális eszközökön át több mindent is beszereztek az elmúlt években. Ez év februárjában pedagógusokkal folytatott beszélgetés alapján mérték fel, hogy mi is lenne az, amire valóban szükség van, ami hiánycikk az iskolákban – magyarázta Szőcs Endre, az intézmény vezetője szerdán este egy főként pedagógusoknak és a médiának szóló bemutatón. Elmondta, a könyvtár számára

vásároltak egy mikroszkópot, ami tévékészülékre csatlakoztatva alkalmas arra, hogy a vizsgálat tárgyát egy teljes csoport szemlélhesse.

Ugyanakkor különböző mágneseket is beszereztek, amelyekkel látványos kísérleteket végezhetnek a diákok akár tanári, akár a könyvtár részéről biztosított irányítással.

{P12}

A szemléltető bemutatón való részvételnek csupán egyetlen feltétele van: az érdeklődőknek be kell iratkozniuk a tékába. Ezután már csak előzetes időpont-egyeztetésre van szükség, és máris

ki lehet próbálni a mágneseket, a Tesla-gömböt, a héliumot, a lézereket.

{P16}

Az érdeklődők a csillagászatról is szerezhetnek ismereteket, hiszen méretarányosan csillagképek és bolygók vannak elhelyezve az eddig csupán társasjátékteremnek használt helyiségben. A csillagok világítanak, és a könyvtár munkatársai által elkészített bolygók is le vannak festve foszforeszkáló festékkel. Ugyanakkor optikai csalódások szemléltetésére és a különböző hangfrekvenciák megismerésére is van lehetőség. Mivel az életkor előrehaladtával változik a hallás is, így olyan érdekességeket is megtudhatnak a diákok, hogy

milyen típusú csengőhangot érdemes beállítaniuk, hogy azt a tanár biztosan ne hallja meg.

Fotó: Pál Árpád

Egyébként az eszközfejlesztésre a Bibliofil Alapítványtól és más támogatóktól kapott segítséggel sikerült előteremteni a nagyjából ötezer lejes összeget.