Jövő héten díszítik fel a magánszemély adományozta karácsonyfát

Barabás Hajnal 2017. november 23., 19:26

Felállították csütörtökön Csíkszereda fenyőfáját a megszokott helyre a Majláth Gusztáv Károly téren, karácsonyfává azonban csak november végén díszítik fel. A csíkszeredai önkormányzat 70 ezer lejt különített el a téli ünnepekre.

Fotó: Gecse Noémi

Szabó Ferenczy Krisztina, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala kulturális irodájának munkatársa érdeklődésünkre úgy tájékoztatott, hogy a város 12 méteres karácsonyfáját egy csíkszeredai személy ajánlotta fel, a fa körül kialakított adventi koszorúhoz szükséges fenyőágakat pedig a csíkzsögödi közbirtokosság adományozta az önkormányzatnak.

Idén a karácsonyfa díszítőelemeiben a szív-motívum lesz a meghatározó, ugyanis a díszeket készítő Grafirka Egyesület tagjai a szív-varázs témát választották az idei karácsonyra. A díszítések többnyire a kasírozott négyzet formákra festett szívek, csillagok lesznek, a hátoldalukon pedig leselkedő gyermekfejecskék lesznek láthatók. A piros színbe öltözött fát a fehér ruhás angyalkák – kezükben és ruhájukon szívekkel – egészítik ki. A karácsonyfaégők segítségével este is jól láthatók lesznek a díszek, az ezüstfüzéreken ritmikusan megjelenik a szív forma, és ezeknek csillogó hatása mesés, varázslatos hangulattal tölti be majd a teret

– ismertette a városháza munkatársa.

Fotó: Gecse Noémi

Hozzáfűzte, a karácsonyfát november 29.–december 1. között díszítik fel, így advent első vasárnapjára, december 3-ára minden készen áll majd, ami az első adventvasárnapi gyertyagyújtás ünnepi hangulatának megteremtéséhez szükséges.

Új díszelemeket is vásároltak

Mint megtudtuk, a csíkszeredai önkormányzat 70 ezer lejt irányozott elő a téli ünnepekre, a díszkivilágításra. „Az elkülönített pénznek csak a felét költöttük el új díszítő elemek vásárlására. Ebből az összegből többek között új fénygömböket helyezünk ki a Kossuth Lajos utcába, kicseréljük az adventi koszorú fényfüzérét, a városháza homlokzatára is új füzér kerül” – sorolta Szabó Ferenczy Krisztina. A fennmaradó pénzből többnyire a régi díszítőelemek javítását, pótlását fedezik. A kulturális iroda munkatársa ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a téli ünnepekre felszerelt világítótestek nagyobb része korszerű, ledes, amely jelentősen kevesebb áramot fogyaszt a hagyományos izzóknál, és szebb, erősebb fényű is. A díszkivilágítás egészen január közepéig teszi hangulatosabbá a várost.