Arrébb tennék a várostáblát, és átvennék az országútszakaszt

Bíró Blanka 2017. november 23., 18:02

Átvenné a helyi önkormányzat a 12-es országút Sepsiszentgyörgyön átvezető teljes szakaszát, Brassó és Csíkszereda irányába a két várostábla között.

Körforgalmak építésével tennék biztonságosabbá a közlekedést. Illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Antal Árpád polgármester sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy csütörtökön tárgyaltak az országutakat kezelő hatóság és a rendőrség képviselőivel, kérve, hogy Csíkszereda irányába a várostáblát a jelenlegi helyéről helyezzék tovább, a város közigazgatási határáig, ami Árkos pataknál van. Ezt

a teljes szakaszt átvenné a város, hogy biztonságosabbá tegye a jelenleg balesetveszélyes részeket.

A nemrég átadott Sepsi Aréna előtt két körforgalmat is építenének, ezáltal biztonságosabb lenne a letérés, illetve a kitéréskor sem kellene annyit várni. Másrészt az Oltmező utcában, ahol a raktáráruházak vannak, valamint tovább, az Aréna felé járdákat építenek, korszerűsítik a közvilágítást, hogy gyalog is biztonságban lehessen közlekedni.

A polgármester szerint azt is fontolóra veszik, hogy további körforgalmakat alakítanak ki a város területén. Jövő évben felújítják az 1918. December 1. sugárút belvárosi szakaszát, és akkor eldöntik, hogy megtartják-e a villanyrendőrt, vagy körforgalmat létesítenek helyére. Mind a két változatnak vannak előnyei és hátrányai,

a körforgalom előnye a szebb városkép, a folyamatos közlekedés, ám hátránya, hogy a gyalogátjárókat távolabb kell költöztetni, így a gyalogosoknak valamennyit kerülniük kell.

Egy másik nehézkesebb útkereszteződésben, az 1918. December 1. és a Sport utca között valószínű villanyrendőrt állítanak, mert oda nem fér el a körforgalom, illetve a Csíki és a Grigore Bălan utcák kereszteződésébe is keresik a megoldást.