A pénztárcánkat is kíméljük, ha előre megtervezzük, hogy mi lesz az ünnepi ebéd

Hajnal Csilla (R) 2017. december 09., 14:14

A magyarországi Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) arra hívja fel a figyelmet, hogy ha előre megtervezzük, hogy mekkora adagokat kell készítenünk, akkor nemcsak a kiegyensúlyozott étkezésre tudunk odafigyelni.

Ha nagy lakomát szervezünk, mindenkire számoljunk legfeljebb plusz 25 százalékot az ételek adagolásánál Fotó: Pixabay

Az ünnepi készülődésben sokszor túlzásba esünk az ebéd és vacsora mennyiségét illetően, ezért nemcsak hogy többet eszünk, de sokkal több étel is megy veszendőbe.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége közleményében részletesen kitér arra, hogy miből mennyit tanácsos beszerezni és egyszerre elkészíteni abban az esetben, ha ketten vagyunk a háztartásban, illetve akkor, ha vendégeket várunk.

Két személy részére

Talán fiatal párként a legnehezebb eldönteni, hogy miből mennyit tanácsos egyszerre elkészíteni. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ajánlása szerint a következő mennyiségekkel számoljunk, amikor ünnepi bevásárlásra indulunk.

Egy átlagos felnőtt egy étkezés alkalmával 70-85 gramm húst kell hogy fogyasszon. A mártásból maximum 2,5 deciliter mennyiséggel számoljunk. Ha friss salátát készítünk köretnek, 100-150 gramm az ideális, párolt zöldségköretből viszont már 200-250 gramm. Főzelékből 3-4 decilitert tálaljunk, épp úgy, mint a levesekből. Burgonyából, tésztából, rizsből vagy egyéb gabona alapú köretből elegendő 250-300 gramm. Ha pedig gyümölcsöt tálalunk desszertként, 80-150 gramm az ideális mennyiség, ami megfelel egy almának, egy banánnak vagy egy kis tál bogyós gyümölcsnek.
Figyeljünk a gyerekek étkezésére

„Szerte a világon komoly problémát jelent a gyermekkori elhízás megjelenése, és ebben mi sem vagyunk kivételek” – figyelmeztet Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, ugyanis

Magyarországon az elmúlt 20 évben megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma, Európában már minden harmadik gyermek túlsúlyos vagy elhízott. Romániában sem állunk túl jól ezen a téren, minden tíz gyerekből három túlsúlyos, nyolc százalékuk pedig súlyosan elhízott

– derül ki a statisztikákból. Ezért különösen nagy gondot kell fordítani az étkezésükre. A táplálkozási zavarokkal szakemberhez forduló kamaszkorú gyermekek száma az elmúlt 10 évben megháromszorozódott. A felnőttekhez hasonlóan már a gyermekek táplálkozásában megjelenik a túlzott zsírbevitel, azon belül az ómega 3:6 zsírsavak kedvezőtlen aránya, valamint az ajánlott sómennyiség közel négyszeres bevitelének problémája.

Ha vendégeket várunk

Édesanyánktól megtanultuk, hogy ha vendégeket várunk, soha nem fogyhat el teljesen a vacsora végére az étel, ezért inkább kicsivel többet főzünk. A repetával nincs is baj, de kinek van kedve három napig ugyanazt enni? Éppen ezért,

ha nagy lakomát szervezünk, mindenkire számoljunk legfeljebb plusz 25 százalékot. Így biztos nem távozik senki korgó gyomorral, és nem marad jelentős maradék

– ajánlják a MDOSZ szakemberei.