Megviselte az átszervezés a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttest is

Barabás Hajnal 2017. november 23., 11:15

A csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttest is megviseli az átszervezéssel járó munkaerő elveszítése: nyolc kollégájuk munkaszerződése szűnik meg, így 26 főállású munkatárssal maradnak. A Csíki Székely Múzeum valamivel jobb helyzetben van.

Molinó Csíkszereda központjában. Kevés a mosolygó táncos Fotó: Gecse Noémi

{K1}

András Mihályt, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatóját arról kérdeztük, hogy hogyan élik meg a változtatásokat, amelyeket a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület októberi ülésén hozott döntés nyomán vezettek be a kulturális intézményeknél. Mint magyarázta,

a változásokat ezentúl fogják megtapasztalni, mert akiknek megszűnt az állásuk, azok most felmondási idejüket töltik (20 munkanap); akiket áthelyeztek az önkormányzathoz, azok esetében megegyeztek a fenntartóval, hogy a már bevállalt feladatokban még segítenek, ugyanakkor az önkormányzatnál kapott feladataikat is végzik.

Decembertől kezdve azonban érezni fogják a veszteséget.

Mindannyiunkat megvisel az átszervezés, már nincs mosoly, ránk nehezedett a szomorúság, veszteség, düh, bizonytalanság. Próbáljuk megérteni a helyzetet

– adott hangot elkeseredésének az igazgató. Hozzátette, a leépítés és átszervezés miatt azonban semmit nem mondtak le a zsúfolt programjukból, a kollégák ugyanúgy végzik feladataikat, mintha semmi sem történt volna.

Fotó: Gecse Noémi

Huszonhatan maradtak

„Ha anyagi okai vannak a képviselő-testület által megszavazott változtatásoknak, akkor mi mindent elkövetünk, hogy növeljük a bevételeinket, hátha ez enyhítené a veszteségeinket.

Nyolc kollégával szűnik meg a munkaszerződésünk, 26 főállású munkatárssal maradtunk.

Meg kell nézni más hasonló teljesítményű intézményeket, hogy milyen létszámmal és munkakörökkel tudják munkájukat végezni. Mi ez idáig is ezekhez képest kisebb létszámmal működtünk, hoztuk az eredményeket. Hosszú évek munkájával araszoltunk erre a színvonalra.

Sokan erre az ügyre életünket és egészségünket tettük. Azt hittük, hogy eredményeink és szorgalmunk itt Székelyföldön védelmet jelent, és további fejlődést hoz.

Hosszas ugyan, de érdemes elolvasni az együttes Facebook-oldalán és honlapján a 2017-es év beszámolóját. Eszerint is ítéljenek és értékeljenek” – kérte András Mihály, aki attól is tart, hogy további változtatások lesznek. „Novemberben még nem szokták megszavazni a jövő évi költségvetésünket, igaz, hogy már tudunk jelentősen csökkentett költségvetési számokat, de még reménykedünk a növekedésben.

Szó van további átszervezésről, összevonásról, de ennél konkrétabb információval mi sem rendelkezünk. Meglehet, hogy Csíkszereda költségvetésének sok a három kulturális intézmény, mi azonban élni és fejlődni szeretnénk

– mondta.

Fotó: Gecse Noémi

A költségvetésükről

A Hargita együttes idei költségvetése 2,28 millió lej, amelyből 2 millió lej a várostól kapott támogatás. Ebből 200 ezer lejt visszaadnak, hiszen úgy spóroltak, hogy csak a legszükségesebbekre költöttek. Továbbá az idénre tervezett 280 ezer lejes saját bevételük mellé még további 150 ezer lejt valósítottak meg. Az igazgató ehhez annyit még hozzáfűzött, hogy

év végéig még tovább szeretnék növelni a saját bevételüket.

Fotó: Gecse Noémi

A múzeum vesztesége

Gyarmati Zsolttól, a Csíki Székely Múzeum igazgatójától is érdeklődtünk, hogy intézményük tevékenységét, hogyan befolyásolták a változások, ő mindössze annyit válaszolt, hogy három állást vesztettek el, feladataikat pedig átcsoportosították a többi kollégának.

A jövővel kapcsolatban akkor fogok többet tudni, amikor elfogadják a költségvetésünket, és annak függvényében fogjuk látni, hogy miről kell lemondjunk, milyen megszorításokat kell bevezessünk

– jegyezte meg.