Elítéli a háromszéki prefektus a szélsőséges megnyilvánulásokat

Bíró Blanka 2017. november 22., 19:51

Elítéli a Kovászna megyei prefektúra a szélsőséges megnyilvánulásokat, és a rendfenntartókkal együtt kezelni fogja a nacionalista kilengéseket.

Archív Fotó: Nagy D. István

Szerdai közleményében a prefektúra úgy fogalmaz, hogy az utóbbi években a helyi szélsőséges elemek is megnyilvánultak a különböző rendezvényeken. Ritkábban ugyan, de a román nemzeti ünnepen megjelentek a szélsőséges résztvevők, akiket nem a szervezők hívtak Sepsiszentgyörgyre – olvasható a közleményben. A prefektúra minden alkalommal elítélte ezeket a megnyilvánulásokat, és a rendfenntartókkal karöltve próbálta kordában tartani – így tesznek ezután is.

Nem toleráljuk ezeket a kilengéseket, függetlenül attól, hogy bizonyos események, ünnepségek mellett vagy ellen foglalnak állást, annál is inkább, mert ezeket átveszi a helyi és az országos sajtó, táplálva a hamis etnikai feszültséget, és eltorzítva Kovászna megye lakosságának megítélését

– áll a Kovászna megyei prefektúra szerdai közleményében.

Amint arról beszámoltunk, idén is Sepsiszentgyörgyre hívja szimpatizánsait az Új Jobboldal Párt, a közösségi oldalon és a szervezet honlapján közzétett felhívásban toboroznak, hogy az „ország szívében, Sepsiszentgyörgyön” gyülekezzenek. Az Új Jobboldal korábban már három alkalommal vonult fel december 1-jén Sepsiszentgyörgyön – rácsatlakozva a prefektúra által szervezett hivatalos ünnepségre – magyarellenes jelszavakat skandálva.

{K1}

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerdán elmondta, a prefektus által elnökölt, a román nemzeti ünnepet szervező bizottság ülésén is felvetették ezt a kérdést. Az önkormányzatok finanszírozzák a rendezvényeket, ám egyértelmű, hogy a történtekért a szervezők felelősek.

„Nem szeretnénk, hogy bárki azt hihesse, hogy a Kifelé a magyarokkal! szlogeneket üvöltő szélsőségesek felvonulása a hivatalos rendezvény része. Megtiltani nem lehet, hogy Sepsiszentgyörgyre jöjjenek, de azt meg lehet tenni, hogy ne a hivatalos rendezvény részeként, csendőrök kíséretében vonuljanak a fasiszta szervezet tagjai” – mondta Tamás Sándor.