Medve elől menekült egy nő Szovátán

Antal Erika 2017. november 22., 16:28

Egyre több medve látogatja Szovátán a gazdaságokat, udvarokat és kerteket, sőt már a fürdőtelepen is megjelentek. Hétfőn este a Hosszú utcában egy nőt kergetett meg a vadállat. Csupán a szerencséjének köszönheti, hogy nem tett benne kárt a nagyvad.

Illusztráció Fotó: Gáll Judith

Fülöp László Zsolt, Szováta polgármestere a Vásárhelyi Hírlapnak elmondta, egyre több a medvék által okozott kár, szinte naponta kapnak panaszokat. A legtöbb kárt a háziállatokban teszik a medvék, ezekről jegyzőkönyvet készítenek, illetve felbecsülik a kárt, majd továbbítják azt az illetékes hatóságok felé.

Eddig konkrét intézkedés a medvék ellen nem történt

– mondta az elöljáró, ugyanis a jelenlegi törvénykezés ezt nem teszi lehetővé. A medvék már a fürdőtelepre is bemerészkednek, ami érthető is, hiszen az erdők közé ékelődik Szováta. Eddig emberre nem támadott, de félő, hogy bármikor bekövetkezhet az is, mert ahogy a hétfő esti eset is bizonyítja,

sötétedés után már nem biztonságos gyalogosan közlekedni az utcákon.

Nappal még nem láttak a városka utcáin medvét, de a közeli erdőben kialakított sétányon készült már nappali felvétel is az ott játszadozó állatokról.

A Szovátához közeli falvakat sem kerülik el a medvék, kerteket, udvarokat fosztogatnak, sőt a hétvégi házakat is előszeretettel látogatják. Vármezőn, ahol zömében nyaralók találhatók, ugyancsak bejárnak az állatok a gazdaság nélküli udvarokba, ahol ételszagot éreznek, vagy a szemetes kuka csábítja őket.