Ortodox templom kerítésén reklámozzák a katolikus plébániát

Veres Réka 2017. november 22., 13:46

Talán észre sem vettük volna, hogy a napokban molinók kerültek ki Székelyudvarhely utcáira, ha az egyik nem a Szent Miklós-hegyi római katolikus plébániát népszerűsítené az ortodox templom Varga Katalin utcai kerítésén.

Nemsokára lekerülnek a molinók, jövő ősszel visszahelyezik Fotó: Barabás Ákos

Székelyudvarhely központjának épített örökségeit, illetve a város más nevezetességeit népszerűsítő molinók kerültek ki nemrég több helyszínen. Az ortodox templom Varga Katalin utcára néző kerítésére például a Szent Miklós-hegyi plébániát, a Tompa László Általános Iskola kerítésére a Szejkefürdőt, az Orbán Balázs utcai hídra pedig az Orbán Balázs-szobrot népszerűsítő molinót rögzítették. Mint kiderült, ezek nem egy új turisztikai kampány részei, hanem egy korábbi pályázat elemei.

A városvezetés 2011-ben pályázott és nyert pénzt a nevezetességek népszerűsítésére a régiófejlesztési és turisztikai minisztérium Regionális Operatív Programjában. A pályázat projektfelelőse a polgármesteri hivatal beruházási és fejlesztési osztályán dolgozó Puskás Emese volt, aki elmondta, hogy a pályázatnak ötéves a kifutási ideje, így a reklámelemeket meg kellett őrizni, illetve időszakosan újból kihelyezni.

Fotó: Barabás Ákos

Ember Attila, a polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársa érdeklődésünkre azt közölte, hogy a pályázat fenntartási időszaka 2018 végén jár le, így elképzelhető, hogy jövő ősszel még kihelyezésre kerülnek a népszerűsítő elemek. Ezeket először 2013 szeptemberében szerelték fel, a sajtóosztály munkatársa szerint az akkori pályázati tevékenységi beszámoló alapján a helyszínek is meg voltak jelölve, így a periodikusan újra kihelyezett reklámhordozó-elemek az előző évekhez hasonlóan ugyanazokra a helyekre kerülnek ki.

Nem véletlen egybeesés az ortodox templom kerítésére került molinó. Egyszerűen oda került kihelyezésre először 2013-ban, ezért minden év őszén ismét oda kerül vissza, ameddig a pályázat fenntartási időszaka le nem jár

– válaszolta, hozzátéve azt is, hogy a múlt héten kihelyezett bannereket valószínűleg hamarosan leszerelik.

Fotó: Barabás Ákos

Az egykori új brand elemei

A pályázat részeként 2011 és 2013 között a nagyobb üzletek kirakataiban tévéket lehetett látni, amelyeken a projekt részeként készült ismeretterjesztő és reklámfilmeket lehetett megtekinteni. Puskás Emese akkor azt is elmondta, hogy szintén ennek a pályázatnak a részeként helyezték el a város forgalmas pontjain ma is látható hirdetőoszlopokat, valamint

kétszáz irányjelző táblát, amelyek a város látványosságaihoz irányítják a látogatókat román és magyar nyelven.

A www.odorhei-turism.ro oldalon megtaláltuk a Székelyudvarhely Történelmi Központjának Népszerűsítése projekt leírását. Ennek összértéke valamivel több mint 10 millió lej volt, egyik célja pedig az, hogy új turisztikai brandet hozzon a székely anyavárosnak. A leírás szerint több reklámelem is készült, egyebek mellett tíz turisztikai plakát, tíz pannó és tizenöt ötméteres molinó, tájékoztató brosúrák, turisztikai szórólapok, több ezer idegenvezetői kiadvány, két reklámfilm, ezer DVD, egy weboldal és öt információs bódé. A projekt közvetett eredményei között az ide látogató turisták és itt éjszakázók számának 115 százalékos növekedését tüntették fel.