Hontalanítás a gyergyószentmiklósi színpadon

Pethő Melánia 2017. november 21., 13:37

Hontalanítás című produkciójával vendégszerepel Gyergyószentmiklóson a szlovákiai Ifjú Szívek Táncszínház. Előadásukat kedden 19 órától mutatják be a művelődési ház színháztermében.

A produkció a Szlovákia területén élő magyarság tánc- és zenekultúráját dolgozza fel • Forrás: GYMK

Az Ifjú Szívek Táncszínház a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Fő érdeme, hogy Közép-Európa tradicionális tánc- és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja fel és erősíti bel- és külföldön egyaránt.

Munkájában kitüntetett figyelmet kap a szlovákiai magyar hagyományos néptánc és népzene színpadi megformálása. A tradicionális táncos-zenés formanyelv és viselet elgondolkodtató, összetettebb jelenségre rámutató előadásaiban is megmutatkozik.

A Hontalanítás című produkció a ma is Szlovákia területén élő magyarság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel. Érzések és képzettársítások szintjén beszél zsigeri jelenségekről. Mindannyian különböző kultúrák, ideológiák és történetek összjátékának termékei vagyunk, mégis sokakban él valamiféle megmagyarázhatatlan és irracionális igény az elhatárolódásra mindentől, ami „más”. Pedig a tartós elszigetelődés kirekesztettséget eredményez, legyen szó életünk bármely területéről.

A kérdés ilyenkor már csak az, kirekesztők vagy kirekesztettek leszünk. A Hontalanítás alapmotívuma a kényszer. A lépéskényszer

– olvasható az előadás ajánlójában.

Jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej.