Az első emelet elkészült, jöhet a folytatás – csak legyen rá pénz

Barabás Hajnal 2017. november 20., 20:17

Ha az időjárás is kedvező marad, akkor nem állnak még le a csíkszeredai Hunyadi János utcai Összefogás Háza építésével. A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete új székházának befejezéséhez egyébként továbbra is 70 ezer euróra van szükség.

Fotó: Gecse Noémi

Fikó Csaba, az egyesület tiszteletbeli elnöke megkeresésünkre elmondta, többnyire elkészültek már az első emelet födémjének megöntésével, ezután pedig a második emeletre tervezett akadálymentesített lakások felépítése következik. Hozzátette, azt beszélték az építővel, hogy még nem állnak le a munkálatokkal, hanem

addig fognak dolgozni, ameddig az időjárás kedvező marad az építkezéshez.

Az adományokból épülő Összefogás Háza befejezéséhez azonban még további 70 ezer euróra van szüksége a mozgássérültek érdekeit képviselő egyesületnek. Jelenleg 15 ezer euró tartozásuk van a Sazy építkezési lerakat felé, de van 60 nap haladékuk.

A háromszintesre tervezett épületben kapnának helyet a mozgássérültek szervezetének védett műhelyei, irodák, kilenc akadálymentesített lakás, valamint egy nagy közösségi terem.

Lehetőség a támogatásra

Aki támogatná az ingatlan felépítését, megteheti személyesen az egyesület csíkszeredai Márton Áron utca 50. szám alatti székházában, vagy az alábbi bankszámlaszámokra utalhat pénzt: eurót a RO33RNCB0152042362470010, illetve lejt a RO65RNCB0152042362470016 bankszámlára. SWIFT: RNCB RO BU – VAT Nr: RO 520399, Román Kereskedelmi Bank (Banca Comercială Română).

A kivitelezés alatt álló székhelyük közelében egy mozgássérültek által is használható játszóteret alakítanak ki. Mint Fikó Csabától megtudtuk, az akadálymentesített játszótéri elemeket megrendelték, jövő hónap elején érkeznek meg Csíkszeredába. Ugyanakkor a csíkszeredai önkormányzat már egy csúszdát fel is szereltetett a helyszínre. Fikó azt is elmondta, úgy képzelték el, hogy a kerítését majd a Nagy István Művészeti Középiskola diákjai festik meg. A tervek szerint még az idén felszerelnék a játszótéri elemeket, így jövő tavasztól már használhatnák is az érintettek.

Fogyatékkal élők munkáit mutatták be

Több mint 40 Hargita megyei fogyatékkal élő kézműves termékeit mutatták be hétfőn a Csíki Játékszín előterében felállított standokon.

Fotó: Gecse Noémi

A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete azzal a céllal szervezte meg a kiállítást, hogy megmutassa:

a fogyatékkal élők is képesek értéket teremteni, alkotni, kézműves termékeket előállítani.

Többnyire textilből, fából, papírból és agyagból dolgoztak, így különböző horgolt, varrott, szőtt, fonott, festett és faragott termékek sorakoztak az asztalokon. Ezeket az otthon készült termékeket meg is lehetett vásárolni, lehetett kapni többek között fatányérokat, gyertyákat, vászontáskákat, karácsonyfa díszeket, fülbevalókat, nyakláncokat, karpereceket, valamint festményeket is.

Fotó: Gecse Noémi

Az Elérhető esélyek korlátok nélkül című projektjüket 4400 lejből bonyolították le, a fogyatékkal élők termékeinek bemutatását először Gyergyószentmiklóson, majd Székelyudvarhelyen, végül zárásként Csíkszeredában szervezték meg. Tavaly a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban mutatkozhattak be termékeikkel.