Amikor a kisbaba a vártnál korábban születik

Baricz-Tamás Imola 2017. november 20., 14:45

Kassay Noémivel, a Gyulafehérvári Caritas gyergyószentmiklósi Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontjának munkatársával beszélgettünk, többek között arról is, hogyan viszonyuljunk a pici korai érkezéséhez, szüleihez.

Minden korán született gyereknek teljesen más az életútja Fotó: Boda L. Gergely

A gyergyószentmiklósi Márton Áron Szociális Központban előadásokat, beszélgetéseket, foglalkozásokat tartottak november 16-17-én, a koraszülöttek világnapja alkalmából.

A szervezők a programot úgy állították össze, hogy az érdeklődők választ kapjanak arra, milyen rizikófaktorok idézhetnek elő koraszülést, ilyen esetben mire kell számítania, figyelnie, mit kell tennie a kismamának.

Ugyanakkor arról is tájékoztatást nyújtottak a szakemberek, hogy melyek azok a veszélyek, amelyek fenyegetik a koraszülött babákat, mi módon tudja segíteni a hozzátartozó a kicsi fejlődését, és a módszerek közül mi az, ami Gyergyóban is elérhető a családok számára.

Nem árt felkészülni

„Viszonylag sok koraszülött babával vagyunk kapcsolatban, és úgy gondolom, mostanra szakemberekként is megértünk arra, hogy itt, Gyergyószentmiklóson is egy ilyen témával megjelenjünk, kilépjünk a gyergyószéki emberek elé. A programot úgy állítottuk össze, ahogy gondoltuk, ugyanis első rendezvény lévén, igények nem voltak megfogalmazva.

A cél tulajdonképpen a figyelemfelhívás a témára. Azt szeretnénk, hogy nézzünk szét a házunk táján, hogy mi az, ami itthon, Gyergyószéken van, mi történik, ha egy kismama idő előtt szül. A szakembereket is arra kértük, hogy konkrét tudnivalókat továbbítsanak. Laczkó Csilla szülész-nőgyógyász és Fehér-Dálya Emőke gyerekorvos meghívottként nagy segítségünkre volt, ugyanis egy nagyon rémisztő dolog a kismama, a szülők számára a baba korai érkezése

– mondta Kassay Noémi.

Fotó: Boda L. Gergely

A pici korai érkezésekor mindenki azon van, hogy a baba és a kismama életét mentse – hangsúlyozta Kassay Noémi, hozzátéve, hogy van eset, hogy a kicsit rögtön Marosvásárhelyre viszik, a kismamát pedig később, és ilyenkor nem biztos, hogy van idő arra, hogy elmeséljék a kismamának, hogy tulajdonképpen mi is történik.

Ez a találkozó alkalmat adott arra is, hogy sok kérdésre választ kapjanak az édesanyák, a szülők. Nem árt, ha a várandós anyuka felkészül ilyen dolgokra is, vagy például, amikor állítja össze a kis csomagját, akkor egy ilyen eshetőségre is összepakolja a szükséges dolgokat.

Az eseményen a koraszülött kisbabával hazaérkező anyukák, szülők számára a lehetőségeket is feltárták a szervezők, így került sor masszázs, hordozás, mozgásfejlesztés bemutatására is. „Ezek a lehetőségek a gyergyószéki központban is mind elérhetők. És nemcsak pici babákat, hanem nagyobb, óvódás vagy iskolás gyerekeket is várunk” – hangsúlyozta a Caritas munkatársa.

Mit tegyünk?

A kérdésre, hogy miként közeledjünk, hogyan viszonyuljunk, mit kezdjünk azzal a helyzettel, ha a környezetünkben korán született kisbaba érkezik, a szakember válasza egyértelmű:

a természetes viselkedés, az öröm kell legyen a meghatározó.

„Ha egy baba születik, az öröm, gratulálunk, üzenetet írunk, ajándékot viszünk. A korán született baba érkezésekor viszont nem tudjuk, hogy mit tehetünk, nem is merünk kérdezni, hogy a válasz nehogy olyan dolgokkal szembesítsen, amit jobb is, ha nem tudunk róla. Lehet, hogy a családunkban nincs ilyen eset, de úgyis érintettek vagyunk, mert lehet, hogy a környezetünkben, a szomszédban történik egy ilyen esemény.

Ha egy gyerek született, örülni kell amellett, hogy a szülők drukkolnak, mert egy ilyen esemény tele van félelemmel, de attól ugyanúgy valaki édesanya lett, egy új élet született a világra. Úgy gondolom, mindenképp figyelemmel kell fordulni az édesanyához, édesapához, és ha azt látjuk, hogy nekik az a segítség, ha beszélnek róla, akkor hallgassuk meg, ha pedig nem szívesen beszélnek, akkor hagyjuk, tartsuk tiszteletben. Mindenképp legyünk tudatában annak, hogy nem egyformán reagálnak az emberek, és vegyük figyelembe azt is, hogy hasonló gonddal küszködő anyukák is sokat segíthetnek egymásnak

– hívta fel a figyelmet Kassay Noémi. Hozzátette: „Minden korán született gyereknek teljesen más az életútja, van olyan, hogy nagyon hamar, már egyéves korára semmi sem látszik, van pici, aki fejlődési mássággal él tovább, olyan is, hogy súlyos fejlődési rendellenessége maradandó, és az is megtörténik, hogy egy-két napon belül, a szakemberek minden igyekezete ellenére, eltávozik. Bármi lehetséges, viszont az édesanya, a család támogatása nagyon fontos.

Fotó: Veres Nándor

„Ne vádaskodjunk”

Kassay Noémi még egy nagyon fontos dologra felhívta a figyelmet. „Lássuk meg azt az erőfeszítést, amit a szakemberek, orvosok, egészségügyi ápolók tesznek azért, hogy a baba is, a mama is túlélje, jól legyenek. Ha mégis történik valami, az nem az ők hibájuk. Lássuk be, hogy megtesznek mindent, ami emberileg megtehető, és a kórház is hozzááll a rendelkezésére álló eszközökkel. A szakemberek óriási erőfeszítéseket tesznek, legyünk tisztelettel irányukba, és ne vádaskodjunk”.

A Gyulafehérvári Caritas gyergyószentmiklósi Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontjának rendezvényét jövőre továbbgondolják,

az igényeket is összegyűjtik, és annak mentén szervezik meg a következő koraszülöttek világnapjára a programot.

A kétnapos találkozóval a szervezők nem titkolt célja, hogy a családok tudjanak egymásról, mert tapasztalataik megosztásával egymásnak hitet, erőt adhatnak. A rendezvényt a Szent István plébánián kiállítással, előadással és a koraszülött gyerekekért tartott szentmisével zárták.