Ellenőrizték a mérlegeket a gyergyószentmiklósi piacon

Baricz-Tamás Imola 2017. november 20., 14:05

Ahogyan mondani szokták, inkább csendes piac volt szombaton Gyergyószentmiklóson, viszont azoknak, akik portékáikat árulták, kellemetlenséget okozott a mérlegek ellenőrzése. Az Országos Mérésügyi Hatóság tartott szemlét a szentmiklósi zöldségpiacon.

Fotó: Baricz Tamás Imola

Nem periodikus, hanem rajtaütésszerű ellenőrzés volt november 18-án, szombaton a gyergyószentmiklósi zöldségpiacon. Az Országos Mérésügyi Hatóság brassói kirendeltségének felügyelője, Ardeleanu Terézia többedmagával vette górcső alá a mérlegeket.

Nem csak a szerkezetek pontosságát ellenőrizték, hanem azt is, hogy bevizsgált, mérleghatóság által jóváhagyott mérlegeket használnak-e az árusok.

„Nekem ez az első alkalom, hogy Gyergyószentmiklóson ellenőrzést tartok. Hat elárusítót ellenőriztünk, három figyelmeztetést állítottunk ki, két mérleget használaton kívül helyeztünk, és egyet elkoboztunk” – ismertette a felügyelő. Hozzátette, mivel nem periodikus, előre meghatározott ellenőrzésekről van szó,

akár jövő hétvégén is tiszteletét teheti a gyergyószentmiklósi piacon a mérésügyi hatóság munkatársa.

A piacon bérelt mérlegekkel nem volt gond Fotó: Baricz Tamás Imola

A zöldségpiac mérlegei rendben vannak

Mezei Levente, a gyergyószentmiklósi piacfelügyelőség munkatársa elmondta, nagyjából ötven mérlegük van, amiből szombatonként általában 25-30-at bérelnek a vásárosok. Ezek a mérlegek be vannak vizsgáltatva, tehát aki az elmúlt szombaton, 7 lejes bér ellenében ilyen mérleget használt, annak nem gyűlt meg a baja a brassói felügyelőség által kiküldött ellenőrökkel.

A piacfelügyelőség mérlegei rendben vannak, évente ellenőrzik azokat

– mondta Mezei Levente. Hozzátette, új mérlegekre is szükség volna, mivel vannak már használaton kívüli darabok is. Amúgy az ellenőrzésekre térve elmondta, szinte minden szombaton valaki, valamit ellenőriz a gyergyói piacon.

Fotó: Baricz Tamás Imola

Lehet két mérleg, csak...

Sepsiszentgyörgyről érkezett az egyik vásáros, akinek egyik mérlegét használaton kívülre helyezték, vagyis zárolták. „Két mérleg van, az egyiket a piacfelügyelőségtől béreljük, a másikat, az újat, amely nagyobb mennyiség mérésére alkalmas, csak hoztuk. Nemrég vásároltuk, még nem is használtuk. Pedig nagyon pontos, csak nincs bevizsgáltatva” – mondta elkeseredve a fiatalember.

A törvény engedi két mérleg használatát, ezzel nincsen semmi baj, csak éppen legyen mindkettő bevizsgálva. Sajnos, találkoztunk olyan esettel, hogy a nagy mérlegnek nem voltak bevizsgáltatást igazoló iratai

– mondta el a mérésügyi hatóság felügyelője.

Olyan mérleg is akadt, melyet használaton kívül helyeztek az ellenőrök Fotó: Baricz Tamás Imola