Érdemes volt nagyot álmodni: megújult a máréfalvi sportterem

Fülöp-Székely Botond 2017. november 19., 18:07

Felújították a máréfalvi katolikus egyházközség tulajdonában lévő épületet, amelyet multifunkcionális sportteremként használhatnak a Nyirő József Általános Iskola tanulói. Az átadón jelen volt Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is.

Fotó: Haáz Sándor

Maga II. János Pál pápa is fontosnak tartotta, hogy a mindennapi hittanórák és a keresztény nevelés mellett a sport örömét is átadja a fiataloknak, hiszen ezáltal könnyebb volt megszólítani őket – fogalmazott Soltész Miklós, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a megújult sportterem ünnepélyes átadóján.

Fotó: Haáz Sándor

Mint mondta,

amikor a magyar állam támogatást nyújt egy-egy külhoni középület – templom, iskola, közösségi ház – felújításához, akkor azt a helyi keresztény magyar közösség megmaradásáért teszi.

Felkérte a papokat, hogy lehetőségük szerint sportoljanak közösen a gyerekekkel, hiszen ez a fajta közösségi tevékenység lehet a záloga annak, hogy „papi, szerzetesi hivatásra vagy házassági hivatásra neveljék őket”.

Bejelentette,

a magyar állam nagyjából 4,5 milliárd forintos támogatást fog biztosítani Erdély-szerte a katolikus egyháznak, amelyből több mint negyven óvodát építhetnek, illetve újíthatnak fel.

Összesen egyébként kilencmilliárd forintot fognak elkölteni az erdélyi történelmi egyházak támogatására a már említett céllal. Rámutatott, a gyerekeken múlik a magyarság sorsa, őket kell minden erejüket bevetve nevelniük a történelmi egyházaknak. Az államtitkár ezt követően megköszönte azoknak a munkáját, akik bármilyen módon hozzájárultak az épület megújításához, majd arra kérte a fiatalokat, hogy vigyázzanak a sportteremre. Végül labdákkal ajándékozta meg a tanulókat.

A testnevelés létfontosságú a gyerekek számára, bízom benne, hogy teljes mértékben ki is lesz használva a sportterem

– mondta Kovács Imre, Máréfalva polgármestere.

Fotó: Haáz Sándor

Hangsúlyozta, ilyen jellegű összefogás még nem volt a településen, amiből a teljes közösségi épület, illetve annak udvara és a bejáratnál lévő székely kapu is megújulhatott úgy, hogy helyi, megyei és anyaországi támogatásokból finanszírozhatták a munkálatokat.

A magyar kormány 22 millió forintot biztosított a beruházásra, Hargita Megye Tanácsa 80 ezer lejt, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség pedig 50 ezer lejt. Kovács külön megköszönte az anyaországi segítséget, hiszen – mint mondta – tudatában van annak, hogy Magyarországon is vannak hasonló tennivalók.

Fotó: Haáz Sándor

Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke rámutatott, a sportterem összefogással történő felújítása annak bizonyítéka, hogy merni kell nagyot álmodni, illetve hogy közösségünk tagjai számíthatnak egymásra.

Remélem, hogy a labdajátékok meg fognak tanítani titeket alázattal győzni, tisztességgel elviselni a vereséget, de ami a legfontosabb, csapatban játszani

– fogalmazott a gyerekekhez szólva. Reményét fejezte ki, hogy a mostani gyerekekből egy olyan generáció válik, amely nemcsak mondja, hanem meg is éli a csapatmunka érzését.

Fotó: Haáz Sándor

Beszéde után Jakubinyi György gyulafehérvári érsek megáldotta a sporttermet. A rendezvény kulturális műsorokkal zárult.

Fotó: Haáz Sándor