Autentikus népzenét tanulhattak a fiatalok az idős muzsikusoktól

R. Kiss Edit 2017. november 15., 17:09

Elkezdődött szerdán Csíkszeredában az Erdélyi Prímások XX. Találkozója, hagyományőrző zenekarok tagjai tartottak mesterkurzusokat. Az idős mesterek titkait főként a budapesti zeneművészeti egyetem diákjai és helyi táncosok igyekeztek ellesni.

Élőben átadott hagyomány: együtt muzsikál a hidegségi zenész, a csíki táncos és a budapesti diák Fotó: Sándor Csilla

Zeneszó szűrődött ki az ajtók mögül, az irodák öltözővé, raktárrá és kelléktárrá alakultak, sorra fogadták az érkező hagyományőrző zenekarokat és vendégeket szerdán délelőtt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnél. Az intézmény huszadjára szervezte meg Csíkszeredában a prímástalálkozót.

Fotó: Sándor Csilla

A rendezvény első napján, szerdán délelőtt mesterkurzusok zajlottak, a meghívott hagyományőrző zenekarok tagjai az érdeklődőknek hangszeres képzést tartottak.

A hegedűsök és a gardonosok ottjártunkkor épp együtt gyakoroltak, nagy körbe ülve zenéltek együtt az idős mesterek, az együttes tagjai, illetve a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének számos hallgatója.

Türelmetlen fiatalok

Vannak tanítványok, van, aki hozzá haza is elment többször tanulni – mesélte a hidegségi Tímár Viktor, amikor megpihentek a zenészek. Az idős muzsikus hozzátette,

az a gond a fiatalokkal, nemcsak itt, hanem otthon is, hogy amint egy kicsit tanulnak, már azt hiszik, minden tudnak, türelmetlenek, pedig kitartónak kell lenni, mindent meg kell tanulni rendesen, másként használhatatlan lesz az is, amit már tudnak.

Fotó: Sándor Csilla

Élőben átadott hagyomány

„Azt szerettem volna, hogy ha az erdélyi zenészek mind itt lennének, már csak az együttlét öröméért is. A hagyománynak és az örökségnek az a legjobb, ha öröklődik és hagyományozódik, és erre most nagy lehetőség van a prímástalálkozón, ez a lényege.

Nagyon fontos, hogy az archívumokban, könyvtárakban megőrizzük ezt a hagyatékot, de a legizgalmasabb, hogy a hagyománynak s az örökségnek élete legyen, erre pedig kiváló lehetőség a prímások találkozója, mert itt a mester és a tanítvány, a falusi zenész és a diák élőben át tudja adni egymásnak a tapasztatát

– mondta András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója. Hozzátette,

ez a fajta hagyományozás a legbiztonságosabb, és ezt a folyamatot felügyelik, illetve úgymond minőségbiztosítást végeznek a szakma tudományos képviselői,

a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének jelen lévő pedagógusai. András Mihály azt mondta, a jövőben jobban fogja ösztönözni az erdélyi zenészeket erre a fajta tanulásra, és ha nem lesz rá igény, akkor majd Budapestre fogják szállítani az adatközlő zenészeket. Csodálatos, hogy a szakma tudományos képviselői és a diákok itt vannak és tanulnak a falusi zenésztől – tette hozzá.

Fotó: Sándor Csilla

Két gálaműsorra várják a nézőket

A prímástalálkozó keretében a művelődési ház előcsarnokában látható a Kodály Zoltán, a népzenekutató című fotó- és dokumentumkiállítás.

A rendezvény csütörtökön a gyűjtéssel folytatódik, stúdióban rögzítik a hagyományőrző zenészek muzsikáját.

19 órakor kezdődik a prímások gálaműsora,

Pávai István népzenekutató irányításával abásfalvi, vajdasszentiványi, hidegségi, szászcsávási, szenterzsébeti, magyarlapádi, magyarpalatkai zenészek lépnek sorra színpadra.

Másnap, pénteken este hét órától Mestereink öröksége címmel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanészkének hallgatói lépnek fel. Az előadásokra a teljes árú jegyek 15 lejbe, diákoknak és nyugdíjasoknak a kedvezményes jegyek 10 lejbe kerülnek. A gálaműsort mindkét nap táncház követi.

Fotó: Sándor Csilla