Egy-egy millió eurót költhetnek útfelújításra Felcsíkon

Kömény Kamilla 2017. november 15., 10:25

Ami nem ment együtt, az összejött külön-külön – írjuk ezt a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás egyik sikertelen pályázata kapcsán, ami végül mégis nyertessé vált.

Útfelújításra készülnek a Bogát térségben. A beruházás végén Csíkrákos minden utcáját aszfalt fogja borítani Fotó: Sándor Csilla

Községi utak felújítását célzó nyertes pályázatukra már aláírták a finanszírozási szerződést, és a kivitelezés közbeszerzési eljárásának előkészítésével foglalkozik Csíkcsicsó, Madéfalva és Csíkrákos önkormányzata is. A három PNDR-s pályázat révén mintegy hárommillió euróból 14,5 kilométernyi utat aszfaltoznak le a felcsíki községekben.

A pereskedés helyett az elvesztett, községi utak feljavítását célzó pályázatuk településekre bontása mellett döntött a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás tavasszal. S jól döntöttek – szögezte le Szentes Antal projektmenedzser. A társulás az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) kiírására 2015 októberében benyújtott, 2016 áprilisában nyertesnek nyilvánított pályázatát a technikai terv határidőn túli benyújtása végett idén januárban visszautasították. A törvény értelmében akkor ugyanis még a finanszírozási szerződés megkötése előtt kellett összeállítani a technikai terveket, erre pedig három hónap állt rendelkezésre.

Hiába jelezték időben, hogy arra az időpontra nem lesznek meg, és kértek hosszabbítást, azt nem engedélyezték

– így több másik projekthez hasonlóan visszautasították pályázatukat. Ekkor döntöttek úgy, hogy felhasználva a dokumentációt, településenként próbálnak élni a pályázati kiírással.

Szentes Antal érdeklődésünkre azt is kifejtette, hogy ezzel a lépéssel a négymillió eurós pályázati összegből sikerült hármat a térségben tartani: Csíkcsicsó, Madéfalva és Csíkrákos önkormányzata sikeresen pályázott, miközben Csíkszentmihály sajnos nem érte el az ahhoz szükséges pontszámot. Azt is kiemelte, hogy mivel elfogadták a térségi projekthez elkészített technikai terveket kisebb módosításokkal, településekre osztva, ezáltal

némi helyzetelőnyben van a három csíki község a többi pályázóhoz képest.

Hozzátette továbbá, hogy az általuk tavasszal kért hosszabbítást akkor nem hagyták jóvá, de októberben a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium a 323-as számú rendeletével elfogadta annak lehetőségét, így a most pályázók már nem kényszerülnek hasonló nehéz helyzetbe.

Útfelújítással, felfestéssel, táblákkal

Mindhárom említett csíki község esetében megkötötték már a beruházásra a finanszírozási szerződést – tudtuk meg az érintett községvezetőktől. Császár Attila, Csíkrákos polgármestere elmondta, mivel már a technikai tervek megvannak, így a tél folyamán szeretnék ha a közbeszerzési eljárásokat le tudnák bonyolítani, hogy tavasszal, amint az időjárás engedi, elkezdhessék a konkrét felújítási munkálatot. A pályázat révén öt kilométernyi utat javítanak fel, amely által a település belterületén a teljes községi úthálózatot aszfaltszőnyeg fogja borítani. Emellett persze kialakítják a vízelvezető sáncokat, ahol szükséges, födött árkokat létesítenek, illetve a közlekedésbiztonság szempontjából igen fontos táblák kihelyezése és a burkolatfestés is a pályázat részeként lesz kivitelezve.

A munkálatra három év áll rendelkezésre,

de az első elszámolást – egy új szabály értelmében – a szerződéskötéstől számított egy éven belül kell leadniuk. Arra is rámutatott az elöljáró, hogy nehéz helyzetben van az önkormányzat, hiszen a béremelésből származó többletkiadások biztosítása miatt nagyon nehezen tudták előteremteni például a garanciaalaphoz szükséges összeget.

Ami nem ment együtt, az ezúttal összejött külön-külön. Több felcsíki község pályázatát fogadták el, tavasszal remélhetőleg kezdődhet az útépítés. Illusztráció Fotó: Veres Nándor

Idén indítanák a közbeszerzést

Csicsóban is mintegy öt kilométernyi községi útra – főbb utcákra és összekötő utakra – kerül új burkolat a következő években az említett pályázatuk révén – tájékoztatott Péter Lukács. A helyi polgármester kifejtette továbbá, hogy ők is még idén elindítanák a közbeszerzési eljárást, hogy jövőben legalább a nyár elején munkába állhasson a nyertes kivitelező cég. Azt is megtudtuk, hogy a térségi pályázatban szereplő tervekhez képest kisebb változtatásokat eszközöltek, de a tervezett hosszúság maradt – azáltal pedig a község belső úthálózatának 75 százaléka lesz felújítva. A munkálatot itt is 2019 végére kell befejezni, amelyre közel egymillió eurót pályázott az önkormányzat. Emellett egy másik, az Országos Helyi Fejlesztési Programra (PNDL) benyújtott pályázatuk révén

további 5 kilométer utat újítanának fel a településen, kiépítve egy másik útvonalat Csicsó és Csaracsó között

– mutatott rá a községvezető.

Tizenegy utcában dolgoznak majd

Csibi József, Madéfalva polgármestere is arról számolt be, hogy jelenleg már a kivitelezés közbeszerzési eljárásának előkészítése zajlik. Az egymillió euró értékű pályázatból esetükben tizenegy utcában 4,5 kilométer hosszúságban kerül aszfaltburkolat az utakra, ugyanakkor a projekt tartalmazza a kapubejáratok kialakítását, több mint két kilométer hosszúságban fedett vízelvezető árok kiépítését, két kis híd felújítását, a faluközpontban pedig járda lefektetését is. E munkálat révén a település beltelkeit kiszolgáló községi úthálózat mintegy 78 százaléka lesz leaszfaltozva, egy másik már elfogadott PNDL-s pályázatuk kivitelezése után pedig megközelítik a száz százalékot. Az elöljáró fontosnak tartotta elmondani,

arról, hogy egyes pályázatokba mely útszakaszok kerülnek bele, elsősorban a kiírás pontozási rendszere alapján döntenek.