Közönségtalálkozó és kiállításmegnyitó színesíti a sepsiszentgyörgyi kamarazenei fesztivál programját

Bíró Blanka 2017. november 15., 00:05

Öt nap alatt tíz fiatal, nemzetközileg elismert zeneművész ad koncertet a vibrate!session nevű kamarazenei fesztiválon, amely szerdán kezdődik Sepsiszentgyörgyön.

Fotó: Henning János

Nemzetközi meghívottak klasszikus műveket kortárs érzékenységgel szólaltatnak meg Sepsiszentgyörgyön a ma kezdődő vibrate!session elnevezésű kamarazenei fesztiválon.

Szeretnénk minél közelebb hozni az emberekhez a kamarazenét, hiszen úgy gondoljuk, hogy a klasszikus zenének is helye van a mindennapokban, nem elzárt helyen kell tartogatni. Ez a zenei műfaj szólni tud hozzánk, a mindenkori emberi érzékenységet meséli el

– mondta Vlad Maistorovici zeneszerző, hegedűművész, a vibrate! fesztivál alapítója és művészeti igazgatója. Hozzátette, Sepsiszentgyörgyön első alkalommal szervezik meg a rendezvényt, de Brassóban már a harmadik kiadáson vannak túl. A művészeti igazgató szerint

az első két koncertnek a helyszíne is fontos, a Krisztus Király templom tekintélyes épület, nagy befogadóképességgel, ezért első estére hangsúlyosabb narratívájú műveket választottak, míg a november 16-ai vártemplomi koncert programját a klarinét és a kvartett egymásnak felelgető játéka határozza meg, arra utalva, hogy a templomot erőd veszi körül.

Fotó: Henning János

November 17-én az unitárius templomban Messiaen Kvartett az idők végezetére című művét szólaltatják meg, amely a Jelenések könyvére épül. A november 18-ai koncert az idén ötvenéves Dan Dediu zeneszerzőt köszönti, a román posztmodern zene markáns alakja személyesen is jelen lesz az eseményen.

Az ötnapos fesztivál zárókoncertjén a klasszikus zene és a jazz találkozásának különböző szintjeit lehet megtapasztalni, Luiza Zan jazzénekesnő közreműködésével

– részletezte Vlad Maistorovici. A meghívott művészek kapcsán elmondta,

többek között olyan fiatal zenészek érkeznek Háromszékre, akik az európai, nemzetközi klasszikus zenei világban már elismertséget szereztek, mint a Romániába első alkalommal szereplő amerikai csellista, Bartholomew LaFollette, a sokoldalú olasz zongorista, Dario Bonuccelli vagy a Nagy-Britanniából érkező Jenny Lewisohn.

A sepsiszentgyörgyi fesztiválnak van néhány izgalmas kísérőrendezvénye – fogalmazott Mădălin Iacob, a Paul Constantinescu Egyesület alelnöke.

Mint kifejtette,

a vibrate! eseményeket eleve úgy képzelték el, hogy megmutassák, a klasszikus zene nem poros, idejétmúlt műfaj, hanem igenis fiatalos lendülettel lehet és kell találkozási lehetőséget teremteni, párbeszédet kialakítani a közönséggel, ezért a programokon beszélnek is a zenészek, mesélnek az előadott zenéről.

Fotó: Henning János

A Tein Teaházban Sasha Meret román–orosz származású, New Yorkban élő képzőművész grafikai kiállítását lehet megtekinteni szerdától kezdődően. Két közönségtalálkozó is lesz: november 16-án 21 órától a Tein Teaházban Bartholomew LaFollette amerikai csellistával és Diana Ionescu zongoraművésszel, november 18-án 19 órától az unitárius templomban tartott Le globe pirate: Dan Dediu @ 50 című koncertet követően Dan Dediu zeneszerzővel, Vlad Maistorovici hegedűművésszel, Dario Bonuccelli zongoraművésszel, Harry Cameron Penny klarinétművésszel szerveznek beszélgetést.

A fesztivál koncertjeire a teljes árú jegyeket 25 lejért lehet beszerezni, diákok és nyugdíjasok kedvezményesen 12 lejért válthatnak belépőt, az öt napra szóló bérlet ára 100 lej. A november 19-én 19 órától Dohnányi Unlike Jazz címmel megtartott koncertre érvényesek a hangversenybérletek.