Decembertől csak Sepsiszentgyörgyön sofőrvizsgázhatnak a háromszékiek

Bíró Blanka 2017. november 14., 23:48

Kovászna megyében decembertől csak Sepsiszentgyörgyön lehet letenni a jogosítvány megszerzéséhez szükséges gyakorlati vizsgát, a gépjármű-bejegyzési hivatal ugyanis megállapította, hogy a kisvárosokban ez jóval egyszerűbb, így nem jelent valódi kihívást a sofőröknek.

Kisvárosban könnyebben megy? Ez a lehetőség nem lesz többé adott Kovászna megyében. Illusztráció

A prefektúra – amelynek hatáskörébe tartozik a hivatal – keddi közleményében jelezte: azzal a jelenséggel szembesültek, hogy a háromszékiek tömegesen választották a kisebb városokat a gyakorlati vizsga helyszínéül. Rájöttek, hogy

a megmérettetés nehézségi szintje a különböző településeken nem egységes, a kisvárosokban sokkal könnyebb, hiszen nem olyan nagy a forgalom, illetve kevésbé bonyolult a forgalmi rend, így ott azok is megszerezhetik a jogosítványt, akik nem annyira felkészültek, ez pedig előbb- utóbb a közlekedés biztonságát is veszélyezteti.

Másrészt azt is mérlegelték, hogy a vizsgabiztosoknak amúgy is Sepsiszentgyörgyről kell elutazniuk a megye más városaiba vizsgáztatni, az utazás pedig további időtöltést jelent, így kevesebb jelentkező gyakorlati tudását tudják a munkaidejük alatt felmérni. Ez azzal is jár, hogy többet kell várni a megmérettetés beütemezésére.

A prefektúra azzal érvel, hogy a közutak biztonságát és a szolgáltatásaik minőségét is javítják, ha csak Sepsiszentgyörgyön szerveznek gyakorlati sofőrvizsgát. Így

december elseje után már csak a megyeszékhelyen lehet vizsgázni, azoknak pedig, akiknek már van időpontjuk valamelyik kisvárosban, a megadott időpontban jelentkezhetnek, csak a helyszín módosul, a próbavezetés Sepsiszentgyörgyön lesz.

A háromszéki gépjármű-bejegyzési hivatal egyébként évek óta munkaerőhiánnyal küzd elsősorban azért, mert korábban több alkalmazott ellen korrupció miatt indult bűnvádi eljárás, ennek lezárásáig pedig nem léphettek közvetlen kapcsolatba az ügyfelekkel.