Vándormozi: akik „házhoz hozzák” a moziélményt

Antal Erika 2017. november 14., 18:00

A Kincsem című magyar filmet a Vándormozi jóvoltából több erdélyi településen is bemutatják – a legkisebb falvaktól a nagyvárosokig –, ahol igényt tartanak rá. A forgalmazóval, a Vándormozi kitalálójával, Venczel Endrével beszélgettünk.

Venczel Endre. Ha befogadó partnerre találnak, szívesen levetítik az általuk forgalmazott filmeket bármilyen közösségi térben Fotó: Haáz Vince

Mint a Vásárhelyi Hírlap kérdésére elmondta, a Kincsem című magyar film március 15-ei magyarországi bemutatóját követően nem sokkal Erdélyben is szerették volna bemutatni, ám ennek bizonyos technikai akadályai voltak, ezért nyárra csúszott az időpont.

Ekkor úgy gondoltuk, legyen egy szimbolikus dátum, és október 6-ára esett a választásunk, ha már Kincsem, ha már az 1848-49-es forradalom és szabadságharc utáni történetről van szó.

Egy kicsivel hamarabb is be tudtuk volna mutatni, de szándékosan halasztottuk erre a kiválasztott dátumra, és ezért kértük fel a Batthyány-családot, Batthyány Lajos miniszterelnök családját, hogy legyen a film erdélyi bemutatójának és forgalmazójának védnöke.

– Vándormozi technikát használnak. Ez pontosan mit jelent?

– Ez egy tavaly télen indított kezdeményezés. Nagyon sok helyen, ahol magyar közösségek élnek, nincs lehetőségük az embereknek moziba járni, arra, hogy közösségben éljék át a moziélményt. Ezért

úgy döntöttünk, hogy házhoz visszük a moziélményt.

Mindenhol, a legkisebb faluban is van ugyanis egy kultúrház, ahol a szépen elkészített, értékes alkotásokat le lehet vetíteni, ahová elmennének az emberek, és megnéznék azokat. Erre van a vándortechnikánk, vetítővászon és hangosítás, projektor, és minden, ami szükséges.

Befogadó partnerek kellenek, olyan önkormányzatok, kultúrházak, amelyek hajlandók helyet adni a kezdeményezésünknek. A Kincsem olyan alkotás, amely az óriási érdeklődésre való tekintettel is magára hívja a figyelmet, és egy szerencsés kezdő film, amellyel elindítottuk a vándormozit.

Nem titok egyébként, hogy ezt egész Kárpát-medence-szerte kezdjük szervezni, tehát Délvidéken, Kárpátalján is még idén karácsony előtt bemutatjuk a Kincsemet, majd más filmeket is. Igyekszünk összeállítani egy olyan repertoárt, amelyben a gyermekfilmektől a nyugdíjas korosztályig mindenki megtalálja a kedvére való alkotásokat.

A Kincsemet Erdélyben elsőként a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztiválon mutatták be Csíkszeredában Fotó: Kelemen Kinga/Filmszereda

– A Kincsemmel indítottak. Milyen volt a fogadtatás eddig?

– Pontos számot nem tudok mondani, Erdélyben 10-15 helyen vetítettük, de folyamatos a szervezés, még idén 20-25 helyre szeretnénk elvinni. Januárban folytatjuk Maros, Hargita és Kovászna megyékben, vagyis a Székelyföldön elsősorban, de például bemutattuk már Nagybányán, a Partium legészakibb csücskében is, hamarosan következik Zilah, Nagyvárad.

– Marosvásárhelyre miért csak most hozták el?

– Marosvásárhelyen eddig késleltettük a film bemutatóját,

úgy állapodtunk meg ugyanis az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál szervezőivel, hogy legyen a Kincsem a szemle záróvetítése, mintegy esemény a film bemutatója.

– Ha van befogadó közeg, mibe kerül annak, hogy meghívja önöket egy-egy alkotás levetítésére?

– Ez egy vállalkozás tulajdonképpen, ami úgy néz ki, hogy ők biztosítanak termet, amelyért, ha fizetni kell, mi fizetünk, és valamilyen formában megosztjuk a bevételt, amit a film generál. Azt gondolom, hogy ez mindenütt fellendíti a helyi életet, pezsgést hoz. Legyen az Farkaslaka, vagy Csíkszereda, vagy ahogy Marosvásárhelyen tapasztaltuk, mindenhol – a kicsi falutól a nagyvárosig – óriási az érdeklődés a film iránt.

– Ön mindenhová elkíséri a filmet?

– Nem, egy kis csapattal dolgozunk, a kollégák értik a dolgukat, viszik a felszerelést. Én a rendezővel érkeztem Marosvásárhelyre. Jó volt látni, hogy megtöltöttük a Kultúrpalota nagytermét, még a kisteremben is ültek. Vasárnap megismételtük a vetítést, akkora volt az érdeklődés.