Figyelem a koraszülött babákon és családjaikon

Molnár Melinda , Simon Virág 2017. november 14., 13:06

A Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontjának munkatársai november 13–17. között rendezik meg a koraszülöttek hetét Székelyudvarhelyen. Hasonló programok zajlanak Marosvásárhelyen is.

Pénteken lampioneregetéssel zárják az udvarhelyi rendezvénysorozatot. Archív Fotó: Barabás Ákos

Világszerte átlagosan tíz csecsemőből egy idő előtt születik. Ilyenkor a szülővé válás folyamata is felgyorsul, ami igencsak megterhelő lehet a család számára. 2011 óta a koraszülöttek világnapján, november 17-én ezeknek a babáknak és az őket nevelő családoknak a küzdelmeire hívják fel a figyelmet. A rendezvénysorozattal elsősorban a koraszülött gyereket nevelő családoknak szeretnénk segítséget és egyben támaszt nyújtani, de minden érdeklődőt szívesen látnak.

A Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontban egész héten megtekinthető a Pici baba, nagy lépés című fotó- és tárgykiállítás. Mintegy harminc koraszülöttről két-két fényképet állítottak ki: az első napokból származót, illetve egy jelenlegit. A tárgyak között

láthatunk ici-pici pelenkát, kis ruhácskát, a táplálószonda egy darabját, kis játékot, amit az édesanya odatett a baba mellé az inkubátorba.

Stier Zsuzsa gyógypedagógus programfelelőstől megtudtuk, a koraszülötteket nevelő családokat megkérték, hogy néhány mondatban írják le, mi volt a segítség számukra – ezek a vallomások is a kiállítás részét képezik.

{K1}

Részvételi lehetőségek

Csütörtök délután öt órától Miből lesz a cserebogár? címmel szakemberekkel beszélgetnek a koraszülöttekről, majd pénteken délelőtt fél tizenkettőtől a 0–9 hónapos koraszülöttek szüleinek szánják a programot, amelyre előzetes bejelentkezés szükséges. Délután fél öttől 2–7 hónapos koraszülöttek szüleinek tartanak babamasszázs-foglalkozást, szintén bejelentkezés alapján. Öt órakor kezdődik a családi program: akadálypálya, ügyességi játékok, kézműveskedés, ismerkedés, találkozás várja a gyermekeket és szüleiket. A rendezvénysorozat este hét órakor a Művelődési Ház előtti lampioneregetéssel zárul. A részvevőket arra kérik, hogy a koraszülöttség jelképeként a programokon viseljenek valami lilát.

Koraszülöttek hete Marosvásárhelyen

A Pici baba, nagy lépés… című fotókiállítással nyílt meg hétfőn a marosvásárhelyi Deus Providebit Ház aulájában, a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpont munkatársai által szervezett koraszülöttek hete rendezvénysorozat. Csütörtökön 14 órától kezdődik a Mozgásfejlesztési lehetőségek a baba mindennapi gondozása során című foglalkozás Nagy Annamária mozgáskompetencia-fejlesztővel, amelyre 0–9 hónapos koraszülött babákat és szüleiket várják. Pénteken 17 órától A zene hatása a korababák és kisgyermekek fejlődésére, közös zenélés kisgyermekek és szüleik számára Halmen Emese gyógypedagógussal szerepel a programban. A foglalkozások a Deus Providebit Házban zajlanak, és mindenikre előzetes bejelentkezés szükséges. Érdeklődni és jelentkezni a 0736–004369-es vagy a 0753–056928-as telefonszámon lehet.