Bővül a Székelyföldi Ökölvívó Akadémia

Gergely Imre 2017. november 14., 12:21

Újabb alegységét nyitja meg ezen a héten a gyergyószentmiklósi székhelyű Székelyföldi Ökölvívó Akadémia. Csíkszereda és Székelyudvarhely után immár Sepsiszentgyörgy ökölvívói is csatlakoznak az akadémiai rendszerhez.

Erdei Zsolt már visszatérő vendég Székelyföldön. Archiv Fotó: Gergely Imre

Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium rendezvénytermében pénteken délután négy órától nyilvános edzést tartanak. Itt Erdei Zsolt és dr. Kovács László, a Magyar Ökölvívó Szövetség szakmai igazgatója vezetésével zajlik majd a munka.

Amint azt Huszár Árpád, a Székelyföldi Ökölvívó Akadémia vezetője elmondta, a Debreczi Zsombor által vezetett sepsiszentgyörgyiek mellett a gyergyói, csíki és udvarhelyi bokszoló tehetségek is megmutatják itt magukat.

Edzőmérkőzéseket is lebonyolítanak, melyeken az érdeklődők közelről is láthatják, miről is szól ez a sportág.

Erdei Zsolt székelyföldi látogatása ezzel nem ér véget, szombaton 11-től a gyergyószentmiklósi Fit Point edzőközpontban kialakított bokszteremben lesz nyilvános edzése. Szívesen látják az eseményre, sőt hívják a gyermekeket és szülőket, kisfiúkat és lányokat egyaránt, akik kipróbálnák az ökölvívást.

A székelyföldi sportkedvelők számára is jól ismert Erdei Zsolttal is találkozhatnak, akár el is beszélgethetnek vele, közös képek is készülhetnek.

Jövő hétfőn, november 20-án pedig érkeznek a Madárfészek Akadémia versenyzői, köztük tíz felnőtt válogatott ökölvívó. Ők egy héten át vesznek részt közös edzőtáborban a székely ökölvívókkal.

Az akadémia hamarosan tovább bővül, Székelyföldön kívül is. Nagyszalonta ökölvívói is csatlakoznak a közös munkához.

A Székelyföldi Ökölvívó Akadémiáról

Szükség van a vérfrissítésre a magyar ökölvívásban – állapították meg a sportág magyarországi irányítói. Arra számítanak, hogy az akadémiai rendszer székelyföldi kiterjesztésével itt tudják megtalálni a megfelelő képességekkel, virtussal rendelkező fiatalokat, olyanokat, akik a szakmai támogatásukkal oda fejlődhetnek, hogy világversenyeken magyar színekben sikereket érhetnek el – hangzott el az akadémia megalapításának bejelentésekor.

Archiv Fotó: Gergely Imre

Elsősorban 10–14 év közti gyermekek érdeklődését szeretnék felkelteni a sportág iránt. Ez az alapgondolat, de ennél többet nyújt az akadémiai rendszer. Ahogy Erdei Zsolt mondta, életpályát biztosítanak a fiataloknak. Magyarországon számos olyan gyerek lett sikeres, akik családi háttere, körülményei miatt nem csak a sport, hanem a társadalom számára is elvesztek volna.

Azt látom, itt Erdélyben a gyermekeknek óriási szívük, lendületük van, él bennük a virtus, az ösztön, ami a sikerhez kell, és amit máshol egyre nehezebben lehet megtalálni

– fogalmazott Erdei.

Az akadémiához azonban nemcsak gyermekek és nemcsak edzői, szakmai háttér szükséges, hanem komoly anyagi befektetés, infrastruktúra is. Gyergyószentmiklóson hamarosan elkezdődik az akadémiai központ felépítése. Ezt elsősorban az ökölvívó sport céljainak megfelelően alakítják ki, de egy több sportágat összefogó küzdősportközpont lesz.