A temetkezés anyagi oldala

Barabás Hajnal 2017. november 19., 10:15

Továbbra is újdonságnak számít a hamvasztás Csíkszeredában, ahol a temetkezési vállalkozások vezetőitől arról érdeklődtünk, milyen szolgáltatásaik vannak, és tapasztalataik szerint változtak-e a temetkezési szokások a hargitai megyeszékhelyen.

A legolcsóbb temetés 1350 lejbe kerül, az állami temetkezési támogatás 3131 lej, ez fedezi a költségeket Fotó: Gecse Noémi

Elsőként Demeter Ferenctől, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzserétől érdeklődtünk a halálesetek utáni eljárásokról. A kórház vezetője elmondta, ha a kórházban hal meg valaki, akkor a kezelőorvosa állapítja meg a halál beálltát és annak okát, majd kiállítja a halál beálltát megállapító okmányt (románul: certificat medical constatator al decesului), amelynek alapján a polgármesteri hivatalban kiadják a halotti bizonyítványt (románul: certificat de deces). Ha viszont a halál máshol következik be, akkor általában a háziorvos teszi meg mindezt. Kivételt képeznek a törvényszéki orvostani esetek, ilyenek például többek között a balesetek áldozatai, valamint ha hirtelen vagy gyanús halál esete áll fenn, illetve ha az elhunyt 65 év alatti, és nem támasztható alá kórelőzménnyel a halál beállta.

Kórházban elhunytak esetében boncolást végeznek, viszont a család kérésére elengedheti a boncolási kötelezettséget

a kórház vezetőjéből, a kórboncnokból és a kezelőorvosból álló három tagú bizottság, ha az elhunyt nagyon idős vagy súlyos beteg volt.

Díjszabások

Demeter Ferenc ugyanakkor kitért arra is, előfordul a hosszú hétvégéken, ünnepekkor, hogy nem elérhető a háziorvos, a háziorvosi ügyeletes pedig nem hagyhatja el a rendelőt, így nincs, aki kiállítsa a halotti bizonyítványt, és ilyen esetben megtörténhet, hogy több napot is várni kell. A jogszabályok ugyanis nem kötelezik a háziorvosokat, hogy állandó készenlétben legyenek. Emellett felhívta arra a hiányosságra is a figyelmet, hogy

noha jogszabályok írják elő a halottak kötelező balzsamozását, ezt a helyi temetkezési vállalkozások még nem tudják biztosítani, így most a törvényszéki orvostannál végzik ezt el.

Az árakról is érdeklődtünk, mint kiderült a törvényszéki boncolás 74 lej, a hűtőházban való tárolás 24 órára 38 lej, balzsamozás a törvényszéki orvostannál 76 lej, balzsamozás otthon, szállítás nélkül 220 lej, kozmetikázás, higiénizálás 45 lej, bomló holttestek esetében a konzerválás, becsomagolás díja 320 lej, átlagos szállítási díj otthonról a kórházig 74 lej.

Mindent egy helyen intéznek. Választék a temetkezési szolgáltatásokból Fotó: Gecse Noémi

Az első temetkezési vállalkozás

Csutak Józseffel, a csíkszeredai Kegyelet temetkezési vállalkozás, azaz a Csík-Car Service Kft. vezetőjével beszélgettünk arról, hogy milyen szolgáltatásokat biztosítanak, és hogyan látják, változtak-e Csíkban a temetkezési szokások. A cégvezető elmesélte, temetkezési vállalkozásukhoz az ötletet a hajdani Kelemen József csíkszeredai kórboncnok főorvos adta, aki úgy vélte,

civilizáltabb temetkezést kellene kialakítani Csíkban.

Így kezdetben halottszállítást vállaltak, majd nyitottak egy temetkezési üzletet is, ahol eleinte csak koporsókat értékesítettek. „Mára már azonban teljes körű temetkezési szolgáltatást nyújtunk, a sírásástól kezdve a gyászjelentők kinyomtatásán és az újságban való meghirdetésén keresztül a kalácscsomagolásig mindent elvégzünk” – sorolta. Hozzátette, egyetlen dolgot nem vállalnak: a halott háztól a kórházig való elszállítását, ebben ugyanis a kórházhoz tartozó törvényszéki orvostani szakember az illetékes.

„Aki betér hozzánk, annak elmagyarázzuk, hogy hol, mit kell intéznie, a többit mi elvégezzük. Fontos az is, hogy közösen egyeztetünk az egyházi temetési szertartás időpontjáról a lelkészekkel, valamint a hozzátartozóval, hogy mindenkinek megfeleljen a temetés időpontja” – magyarázta.

Fotó: Gecse Noémi

A Kegyelet szolgáltatásainak ára 1460 lej, ebből biztosítják többek között a szállítást, a sírásást, a hantolást, a gyászjelentőket, biztosítanak négy alkalmazottat, akik viszik a koporsót, illetve a hathetes mise után rendbe teszik a sírt. A koporsók ára változó, általában cserefából, bükkfából és nyárfából készült koporsókat értékesítenek átlagban 540–1350 lej közötti áron, de akár 2000 lej fölötti értékben is lehet kapni. Vállalják a külföldről való halottszállítást is 3,5 lej kilométerenkénti áron. Csutak József ugyanakkor úgy vélte,

általában a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár által biztosított támogatás összege fedezi a temetési költségeket.

Újdonság a hamvasztás

A Kegyelet két éve biztosít lehetőséget a hamvasztásra, ugyanis szerződést kötöttek egy Kolozsvár közelében nemrég felépített humánkrematóriummal, noha korábban is, amennyiben volt erre kifejezett igény, elvállalták ezt, de akkor bukaresti hamvasztóba szállították az elhunytat.

„A két év alatt nyolc hamvasztást kértek, úgy látjuk, egyre többen igényelnék ezt a szolgáltatást. A hamvakat egy általuk választott urnában kapják meg megőrzésre, ezeket legtöbb esetben a hagyományos temetési szertartás során eltemetik, de volt arra is példa, hogy az elhunyt hamvait szétszórták. A hamvasztás ára 1500 lej, a szállítás költsége pedig 3,5 lej kilométerenként. Az engedélyezett krematórium körülbelül 230 kilométerre van Csíkszeredától. Az oda-vissza út akár 1600 lejbe is kerülhet.” A temetkezési vállalkozás munkatársai elmondták, egyre többen kérik, hogy

szép, nagy virágcsokrot helyezzenek a koporsóra.

A különlegesebb kérések közül továbbá megemlítették, hogy volt olyan külföldről hazaérkező hozzátartozó, aki arra kérte őket, hogy föld helyett 50 szegfüvet dobjanak a koporsóra.

Fotó: Gecse Noémi

Igény az igényességre

Orbán Lukácsot, az Alkonyat temetkezési vállalkozás vezetőjét is felkerestük, aki elmondta, viszonylag fiatal cég az övék, 2015-ben indították el, de ő hosszabb ideje dolgozott már a szakmában. Szerinte a temetkezési vállalkozás nem tud úgy működni, mint egy üzlet, nagyon fontos ugyanis, hogy empátiával forduljanak azokhoz, akik betérnek hozzájuk. „Segítünk, meghallgatjuk, és mindent elmondunk nekik, hogy mit kell tenniük” – magyarázta. A temetkezési szokások változásairól is kérdeztük, véleménye szerint

az egyik nagy változás az, hogy nőtt az igény az igényességre, minőségre.

„Ma már igény van arra, hogy öltönyben, szépen felöltözve vigyék a koporsót, nem úgy, mint régen, hogy ezt munkaruhában tették meg” – említette. Érdekes kéréssel is keresték már meg, volt, aki rockzene lejátszását kérte a temetésen. A hamvasztás még nem terjedt el vidékünkön, amennyiben azonban van igény rá, tudják biztosítani. Külföldről is szállítanak haza elhunytat, 1,5 lejbe számolják kilométerenként a szállítási költséget. Volt rá példa, hogy Lengyelországból hoztak haza három elhunytat, ezt csak speciális, fémbetétes koporsóban lehet megtenni.

A legolcsóbb temetés 1350 lejbe kerül. De a költség összege függ a temetkezési kellékek árától, a koporsó ára a legmeghatározóbb.

A legolcsóbb 550 lejbe kerül a legdrágább 1500–2000 lejbe, amely magasfényű cserefából készül, de kérésre akár üvegtetejű koporsót is tudnak biztosítani tízezer lejért.

Temetkezési támogatás

Februárban a korábbi 2681 lejről 3131 lejre emelték a temetkezési támogatást (románul: ajutorul de deces) a biztosítottaknak, illetve a nyugdíjasoknak, ugyanakkor 1566 lej jár azoknak, akik nem biztosítottak, de valamely biztosított személy vagy nyugdíjas családtagjai. „Egy biztosított vagy nyugdíjas személy elhalálozásakor a nyugdíjtörvény értelmében temetkezési segély illeti meg azt, aki igazoló aktákkal bizonyítja, hogy az illető temetkezési költségeit fizette” – válaszolta kérdésünkre a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár kommunikációs osztálya. A temetkezési segély kizárólag egy személyt illet meg, aki lehet a túlélő házastárs, a gyermek, a szülő/gyám/gondnok, bárki, aki igazolni tudja a temetkezéssel járó költségeket.

A temetkezési segély összegét évente határozzák meg az országos társadalom-biztosítási költségvetési törvényben, amely idén 3131 lej

– magyarázták.

Szükséges okmányok

Típuskérés, halotti bizonyítvány (eredeti és másolat), a kérvényező személyi igazolványa (eredeti és másolat), a kérelmező anyakönyvi kivonatai, amelyekkel az elhunyttal való rokonsági fokozatát igazolja (eredeti és másolat), bizonylat a temetkezési költségek kifizetéséről (eredeti és másolat), orvosi akta (eredeti), 18–26 év közötti gyermek halála esetén iskolalátogatási igazolás (eredeti).