Amikor a szomszédban kazánház működik, van, hogy nem indul jól a nap

Fülöp-Székely Botond 2017. november 14., 10:35

Fekete pernyét szórt a környékre múlt héten a székelyudvarhelyi Urbana Rt. által üzemeltetett biomasszás kazán kéménye a Haáz Rezső utcában, ami miatt többen felháborodásukat fejezték ki. A vállalat igazgatója szerint nem általános problémáról van szó.

Áramszünetből fakadó kellemetlenség. Volt, mit takarítani az autókról Fotó: Facebook

Nem mondhatni, hogy mindennapos probléma, de általában hetente egyszer előfordul, hogy pernye borítja be az Urbana Rt. által üzemeltetett Bethlen-negyedi biomasszás kazán környékét – fejtette ki lapunknak Benedek Barna Imre, aki a Haáz Rezső utcában lakik. Ő múlt hét végén elégelte meg a helyzetet, amikor

a korábbiaknál lényegesen jobban belepte autóját a hamu, és csak nehezen tudta megtakarítani szélvédőjét.

Negatív tapasztalatát végül nemcsak a Facebookon tette közzé, hanem a helyi rendőrséget is értesítette az esetről. Kifejezetten környezetszennyezésnek minősítette a történteket, hiszen úgy véli, az embereknek okozott bosszúságon túl a zöldövezetben is kárt tesz a pernye. Ugyanakkor azt is zavarónak tartja, hogy

a szél időnként felkapja a fűtőanyagként használt fűrészport, amit szintén a könyéken szór szét.

Szerinte ezt el lehetne kerülni, ha zárt térben tárolnák a fűtőanyagot.

A kazánoknak komoly szűrőberendezésük van, amelyet rendszeresen takarítanak Fotó: Pál Árpád

Áramkiesés volt

Kollégáitól értesült az esetről Hadnagy Gábor, az Urbana nemrég kinevezett ideiglenes igazgatója, aki mostanáig Magyarországon tartózkodott. Lapunknak elmondta, csütörtök éjszaka áramszünet volt a cégüknél egy helyi meghibásodás miatt, és ezért több órán át nem működött a problémát okozó biomasszás kazán, sem a hozzá tartozó berendezések. Az áram újraindítása érdekében egy speciális képesítéssel és engedéllyel rendelkező szakembert kellett hívni. A hosszas szünet idején gyűlt fel a kialvófélben lévő tűzből származó pernye, ami végül a rendszer újraindításakor kiszállt a kéményen.

Egy sajnálatos esetről van szó, de megtörtént. Éjszaka sajnos nem is vették észre a kollégák, hogy problémák vannak a kazán újraindítása után. Nappal esetleg leállíthattuk volna a berendezést, és próbálhattunk volna megoldást találni

– magyarázta az igazgató. Hangsúlyozta, nem tartja kizártnak, hogy máskor is előfordultak hasonló problémák, de egyáltalán nem lehet általános jelenségről beszélni.

Fotó: Pál Árpád

„Rengetegszer feljelentenek minket a környezetvédelemnél hasonló okból, a szakemberek pedig rendre kijönnek, és nem találnak problémát, amikor nincs különösebb baleset. Ezek jól működő kazánok, amelyeket Norvégiában és Angliában is használnak, és nincsenek problémák, hiszen ott prioritásként kezelik a környezetvédelmet” – fejtette ki Hadnagy, hozzátéve, hogy maguk is rendszeresen mérik a berendezés által kibocsátott káros anyagok mennyiségét. Rámutatott, az említett országokban konkrétan hulladék faanyaggal fűtik a kazánokat, míg nálunk ez csak fele arányban van így, még sincsenek gondok.

Amikor egy tűz kialszik, és újragyújtják, akkor van némi füst, ami egy kémiai reakció, és nem lehet elkerülni. Ez a kellemetlenség azonban hamar megszűnik a kazánok esetében, amint égni kezd a tűz. Mi egyébként is mindent megteszünk, hogy minimálisra csökkentsük a kellemetlenséget, és elnézést kérünk a lakóktól a legutóbbi esetért

– mondta. Egyébként stábunk is ellátogatott hétfőn a biomasszás kazánokhoz, ahol magunk is tapasztaltuk, hogy komoly szűrőberendezéseket üzemeltetnek és rendszeresen kitakarítják a kormot. Akkor nem tűnt soknak a kéményekből felszálló füstmennyiség sem.

Fotó: Pál Árpád

Hálókat szereltek fel

A környéket belepő fűrészporral kapcsolatban Hadnagy elmondta, inkább akkor lehetnek gondok, amikor teherautóval hozzák a fűtőanyagot. Ezt be kell pakolni a raktárba, és ilyenkor könnyen felkapja a szél a fűrészport, amelyet igyekeznek zárt térben tartani. A raktár bejáratát azonban nyitva hagyják, hogy be lehessen adagolni a fűtőanyagot a kazánba. A kellemetlenségek csökkentése érdekében egyébként hálókat is felszereltek az építmény utca felőli részén.