Tavasszal fognak hozzá, de 2018 végére be is fejeznék a Márton Áron-központ építését

Kömény Kamilla 2017. november 14., 10:06

Még zajlik a szükséges engedélyek beszerzése, ezért csak tavasszal látnak hozzá a Márton Áron nevét viselő multifunkcionális központ megépítéséhez Csíkszentdomokoson. A polgármester szerint nem okoz majd gondot 2018 végére befejezni az építkezést.

Az épített felület 358 négyzetméter lesz, amely a Márton Áron Múzeum közelében lévő egyházi területen kap majd helyet. Archív Fotó: Pinti Attila

Az eredeti tervekhez képest nem idén ősszel, hanem csak jövő év tavaszán fognak hozzá a Márton Áron Látogatóközpont építéséhez Csíkszentdomokoson – jelezte érdeklődésünkre Karda Róbert. Csíkszentdomokos polgármestere továbbá kifejtette, még zajlik az engedélyeztetési folyamat, emiatt döntöttek úgy, hogy

inkább jövőben indítják el az építkezést, így nem megy a minőség rovására a mínusz fokokban végzett munka sem.

Kérdésünkre, hogy a kitűzött határidőig, 2018 végéig be tudják-e fejezni a tennivalókat, a községvezető biztosított, hogy ha megkapták a szükséges engedélyeket, a kivitelező tavasszal, amint lehet, hozzálát az építkezéshez, így nem okoz majd gondot időre befejezni a látogatóközpontot.

Több funkciót tölt majd be

A település a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárságtól 50 millió forintos (mintegy 730 ezer lejes) pályázati támogatást kapott tavaly, hogy létrehozhassanak egy multifunkcionális létesítményt, amely nemcsak pihenőhely az odalátogató turisták számára, hanem időszakos kiállítások, konferenciák helyszíne is lehet. A településvezetés és a Márton Áron Múzeum a helyieket is bevonja, tájékoztatja a beruházás fejleményeiről. Első lépésként a civil szervezetekkel közösen fogalmazták meg az igényeket, hogy milyen funkciót kapjon az újonnan épülő létesítmény, illetve annak részleges látványterveit májusban kifüggesztették, hogy a helyiek megfogalmazhassák észrevételeiket azzal kapcsolatban. A munkálat további előrehaladtáról is értesíteni fogják a közösséget.

Csűrre emlékeztető épületek

A terveket Tövissi Zsolt csíkszeredai építész és csapata készítette el, amelyben két, csűrre emlékeztető, folyosóval és vizesblokkal összekötött épület szerepel, illetve egy terasz. A bejárathoz közelebb lévő épületben egy információs felület, ebédlő, kávézó rész kap helyet, valamint egy co-working iroda civil szervezetek számára. A hátsó épületben kiállítótermet alakítanak ki, amely konferenciateremként is használható lenne, mellette egy tárolóval. Az épített felület 358 négyzetméter lesz, amely a Márton Áron Múzeum közelében lévő egyházi területen kap majd helyet.