Koraszülöttek világnapjára készülnek Gyergyóban

Pethő Melánia 2017. november 13., 13:58

Gyergyószentmiklóson először szervez programokat a Gyulafehérvári Caritas a koraszülöttek világnapja alkalmából. November 16–17-én előadásokra, beszélgetésekre, foglalkozásokra várják az érdeklődőket a Márton Áron Szociális Központba.

Foglalkozás a fejlesztőközpontban. Megmozgatnak babákat, mamákat. Archív Fotó: Baricz Tamás Imola

A tevékenységek többsége tájékoztató jellegű. A szervezők úgy állították össze, hogy az érdeklődők választ kapjanak arra,

milyen rizikófaktorok idézhetnek elő koraszülést, ilyen esetben mire kell számítania, figyelnie, mit kell tennie a kismamának.

Ugyanakkor arról is tájékoztatást nyújtanak a szakemberek, hogy mik azok a veszélyek, amelyek fenyegetik a koraszülött babákat, mi módon tudja segíteni a hozzátartozó a kicsi fejlődését, és a módszerek közül mi az, ami Gyergyóban is elérhető a családok számára.

„A tájékoztatás mellet szeretnénk, ha idővel egy működő segítőháló jönne létre, ehhez szükséges, hogy minél több olyan szakember bekapcsolódjon a programunkba, akik valamilyen módon kapcsolatban vannak az érintett családokkal. Azt is fontosnak tartjuk, hogy a családok tudjanak egymásról, mert tapasztalataik megosztásával egymásnak hitet, erőt adhatnak” – mondja Kassay Noémi, a Gyulafehérvári Caritas gyergyószentmiklósi Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontjának munkatársa.

A koraszülöttek világnapja alkalmából szervezett programok kapcsán megjegyzi, „most elkezdjük egy elképzelt programmal, a következő években alakítjuk egyre inkább a magunkévá, a gyergyói koraszülött családok igényeihez, szükségleteihez. De ehhez szükség van arra, hogy minél többen eljöjjenek, részt vegyenek és magukénak tartsák a rendezvényt.” Az érdeklődőktől kérik a szervezők, részvételi szándékukat előzetesen jelezzék a 0735–735172-es telefonszámon.