Sportlegendák vallanak sikereikről, eredményeikről

Veres Réka 2017. november 12., 18:58

Nem csupán a sportról, hanem az emberekről is szól Móra László újságíró-szerkesztő A romániai kézilabda magyar legendái című új könyve. Miklós Magda, Birtalan István, Orbán István és Kicsid Gábor jelenlétében mutatták be a könyvet vasárnap Székelyudvarhelyen.

Fotó: Barabás Ákos

A romániai kézilabda kiemelkedő magyar sportolóiról írt ezúttal könyvet Móra László újságíró-szerkesztő, aki korábban Károlyi Béla tornaedzőt, valamint Kovács István és Jenei Imre labdarúgóedzőket is bemutatta két kiadványában.

A sportlegendák közül ezúttal a sikeres kézilabdásokról írt könyvet. Birtalan István, Kicsid Gábor, Orbán István, Soós Rozália, Miklós Magda, valamint Török Edit és Mária meséli el történetét a kötetben, amelyet vasárnap mutattak be Székelyudvarhelyen, a sportcsarnok előterében.

Fotó: Barabás Ákos

Móra László elmondta, nem szerette volna, ha a romániai magyar legendákat kisajátítja Magyarország, ezért akarta könyvbe foglalni a világ élvonalbeli kézilabdázóinak történetét. Hozzátette, hogy

írásában a szereplők maguk mesélnek, ő csak különböző forrásokból tett hozzá részleteket, néhol megszólított másokat is. Szerinte fontos volt írni róluk, hiszen olyan korszakban éltek, amelyet át kellett vészelni, nekik ez a sport segítségével sikerült.

Szeretné, ha sikertörténeteik nem merülnének feledésbe.

Fotó: Barabás Ákos

Ismét a kézilabdát választaná

Mai napig elcsodálkozva tudja hallgatni az akkori kézilabdasikerekről szóló történeteket – árulta el a székelyudvarhelyi Miklós Magda, aki udvarhelyiként a román válogatottal kétszáz meccsen, négy bajnokságon és egy olimpián vett részt. Mottója továbbra is az, hogy

ha újrakezdené, akkor is a kézilabdát választaná, hiszen elégedett azzal, amit elért.

Udvarhelyen a kézilabdának története, gyökere van – mondta az udvarhelyi születésű Orbán István, aki 134-szeres román válogatott, és hatszoros országos bajnok volt a férfi kézilabda aranykorszakában. Ma már nem itt él, de szeretettel gondol vissza, elmondása szerint meghatározó volt pályafutásában a székely anyaváros, hiszen megadta számára az alapot, ami segített eljutni a válogatottba.

Fotó: Barabás Ákos

Nem volt könnyű eljutni oda, pláne Székelyudvarhelyről. Nehéz volt bent maradni is, hiszen rengeteg munkát igényelt. Birtalan István és Kicsid Gábor nemcsak csapattársaim voltak, hanem olyanok voltak, mintha testvéreim lettek volna

– fogalmazott.

Fotó: Barabás Ákos

Az első szerelem és az első vb

„A szerző arra kért, felejthetetlen élményekről meséljünk. Ekkor arra gondoltam, hogy

senki nem felejti el az első szerelmet, az első éjszakát és az első világbajnokságot

– mondta Kicsid Gábor kétszeres világbajnok. Szerinte a sportsikerhez szükséges az, hogy a csapat családdá váljon. „Romániában egy sportágban sem volt és nem is lesz még egy ilyen sportcsalád. Negyven éve nem kézilabdázunk, de olyan hét nincs, hogy ne hívnánk fel egymást, a bukaresti steauások minden szerdán találkoznak” – mesélte.

Nemcsak a sportban, egy cégnél is, ha nincs meg az abszolút őszinteség, ha nincs csapatszellem, akkor nem lehet sikerről beszélni

– hangsúlyozta. Szerinte éppen ennek a szoros kapcsolatnak köszönhetően nem voltak gondok a csapattársak között magyar származása miatt, ugyanakkor ehhez az is hozzájárult, hogy több német, de még macedón származású is volt köztük. Miklós Magdához hasonlóan ő is úgy érzi, ha újrakezdené, semmit sem változtatna, jóllehet voltak nehéz pillanatok is.

Fotó: Barabás Ákos

Említette, hogy

a világbajnokságról úgy jöttek haza, hogy az Eugenia kekszet mustárba mártva ették meg, de semmiért sem adná azt a leírhatatlan érzést, amit akkor érzett, amikor világbajnok lett.

Először nem gondolta, hogy érdemes a „régi világról” könyvet írni, ám a könyvbemutatón összegyűlt népes közönség láttán meglepődött, hogy mennyi embert érdekel a kézilabda – vallotta be Birtalan István kétszeres világbajnok, aki a hetvenes években a világ egyik legjobb kézilabdázója volt.

Fotó: Barabás Ákos