Bírság után: figyelik, hogy ne diszkrimináljon többé a tanfelügyelőség

Hajnal Csilla (R) 2017. november 12., 17:50

Kétezer lejre büntette meg a Maros Megyei Tanfelügyelőséget az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), a magyar gyermekek hátrányos megkülönböztetése miatt. A tanfelügyelőség ráadásul „visszaesőnek” számít, ugyanis 2008-ban már megbüntették ugyanezért.

Kevesebb kilencedik osztályos helyet szabott meg a tanfelügyelőség a magyar tannyelvű osztályokban, mint ahány magyar nyolcadikos végzett a korábbi tanévben Fotó: Gligor Róbert László

A tanfelügyelőséget szülői és parlamenti képviselői minőségében panaszolta be Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke amiatt, hogy

a 2017-2018-as tanévre kiszabott beiskolázási tervben 169-cel kevesebb kilencedik osztályos helyet szabott meg a megye magyar tannyelvű osztályaiban, mint ahány diák a korábbi tanévben magyarul végezte a nyolcadik osztályt.

Megállapították, hogy az a 2547 diák, aki román nyelven tanult és iratkozott be a ciklus végi képességfelmérő vizsgára, 3181 kilencedikes hely közül választhatott. Számukra tehát a túlkínálat 25 százalékos volt. Ezzel szemben a képességvizsgára beiratkozó 1325 magyar gyermek csak 12 százalékos túlkínálatból választhatott.

A román tannyelvű kilencedik osztályokban ugyanakkor 139-cel több helyet, a német nyelvűekben pedig 18-cal többet biztosított, mint ahányan e nyelveken egy évvel korábban tanultak. A tanfelügyelőség többek között azzal védekezett, hogy így sem teltek be a magyar gyerekek számára fenntartott helyek, mert a nyolcadikot végzettek egy része más megyében, illetve román tagozaton folytatta, vagy pedig félbehagyta a tanulmányait. Az érvet azonban a tanács nem fogadta el.

Figyelemmel kíséri az MPP a tanfelügyelőség munkáját

A büntetésről szóló határozat szövegét az Országos Diszkriminációellenes Tanács juttatta el pénteken az MTI-hez. Bíró Zsolt MPP-elnök saját Facebook oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy ezután is figyelemmel követik a tanfelügyelőség ténykedését.

Csatát nyerünk, de nem árt az éberség! Figyelemmel követjük a jövőben is a Maros Megyei Tanfelügyelőség ténykedését. A jövő évi beiskolázási terv kidolgozásakor figyelembe kell venni a magyar diákok érdekeit, megengedhetetlen a sorozatos jogsértés! Az iskolaigazgatók és a magyar pedagógusok világossá tették idén is, hogy hány helyre van szükség jövőre. Ezt a számot kell tükröznie a beiskolázási tervnek is!

– írta a Magyar Polgári Párt elnöke.

Már 2008-ban is megbüntették a tanfelügyelőséget emiatt

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke az MTI-nek elmondta: 2008-ban egyszer már elmarasztalták ugyanezért a Maros megyei tanfelügyelőséget. Az intézmény akkor megtámadta a bíróságon a határozatukat, de mind első, mind másodfokon elvesztette a pert.

Azért róttak ki pénzbírságot a mostani határozatukban, mert a Maros megyei tanfelügyelőség „visszaesőnek” számít. A tanács megállapította, hogy a hátrányos megkülönböztetés kihatással van a térség etnikai arányaira is.

Azt idézi ugyanis elő, hogy a magyar gyermekek elvándorolnak Maros megyéből, míg a megye más megyékből is vonzza a román gyermekeket.

A testület azt tanácsolta a Maros megyei tanfelügyelőségnek, hogy a továbbiakban járjon el méltányosan a beiskolázási keretek megszabásakor.

A Bolyai részleges leválasztásával jönne létre az új katolikus iskola

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium cikluskezdő osztályainak betiltása után a tanfelügyelőség a magyar tannyelvű elméleti osztályokat a Bolyai Farkas Gimnáziumban, a Constantin Brâncuşi Szakközépiskolában és a faipari szakközépiskolában indította el, ezek közül a két utóbbiban valóban nem is teltek fel a helyek, ugyanis sok magyar gyerek nem ezekben az iskolákban képzelte el a középiskolai éveket.

A felekezeti iskola megszüntetése után az országos RMDSZ törvénytervezetet dolgozott ki egy új katolikus iskola létrehozására. Jelenleg az RMDSZ parlamenti csoportja foglalkozik a törvénytervezettel, amelynek már készen áll a szövege, a technikai részleteket egyeztetik – nyilatkozta Magyari Tivadar, a Szövetség oktatásért felelős ügyvezető alelnöke a Marosvásárhelyi Rádiónak. Mint mondta,

a törvény kimondja, hogy megalakul Marosvásárhelyen egy új iskola, amely minden oktatási szinten képez tanulókat, a gimnáziumi osztályoknál a főprofilja pedig a római katolikus szakirány lesz.

December közepéig születne meg a törvény, februárban kell ugyanis előkészíteni a következő tanévet, és addig legyen ez az iskola olyan intézmény, amellyel számolni lehet. Az új tanintézet a Bolyai Farkas Gimnázium részleges leválasztásával jönne létre, ez a jogi kifejezés benne lenne a törvénymódosítás szövegében is, hiszen minden alapítási okiratban benne kell lennie, hogy milyen módon jön létre az adott iskola – mondta el a rádiónak Magyari Tivadar.