Folytatódik az online aukció a hajléktalanokért

Kosztolányi Kata 2017. november 12., 13:50

Jócskán megtelt a székelyudvarhelyi városháza Szent István Terme azon a jótékonysági gálaesten és aukción, melyet az Albert Schweitzer Alapítvány szervezett abból a célból, hogy a hajléktalanszállón egy felszabadult osztályteremben nappali melegedőt rendezhessenek be a rászorulóknak.

Fotó: Barabás Ákos

A pénteki egész napos rendezvény nyílt nappal kezdődött: reggel kilenc és délután egy óra között fogadták tárt ajtókkal a betérőket a szállón élők és az ott dolgozók. Két osztálynyi diák látogatott el, a Tamási Áron Gimnázium tizenegyedikesei és a Kós Károly Szakközépiskola kilencedikesei, illetve a sajtó két képviselője. A vendégeket szociális munkások kísérték végig a termeken, bemutatták a lakókat, majd teázás és az elmúlt év megörökített pillanatképeinek vetítése közepette a szálló működtetésének, a személyzet tevékenységének ismertetésére került sor.

A fiatalok közül többen is önkéntesnek jelentkeztek.

A városházán tartott jótékonysági gálaestet Lőrincz Edit, a székelyudvarhelyi önkormányzat szociális szakbizottságának elnöke nyitotta meg, majd dzsesszkoncert következett, Falusi Mariann énekesnő és Sárik Péter dzsesszzongorista közös műsora. Sinka Ignác nyugalmazott zenetanár témába vágó versekkel készült az alkalomra.

Fotó: Barabás Ákos

A házasságkötő-terembe áttessékelt vendégeknek Szabó Attila ceremóniamester bemutatta ugyan a helyi képzőművészek felajánlásait képező alkotásokat, ám a tervezett helyszíni árverés érdeklődéshiány, a mecenatúra távolmaradása és szervezési malőrök miatt elmaradt, viszont online felületen, az alapítvány Facebook-oldalán megjelenített festményekre továbbra is licitálni lehet december 10-éig.

Kosztolányi Anna, az alapítvány munkatársa elmondta, a begyűlt összeg vélhetően elég lesz a felújításra, esetleg némi felszerelés megvásárlására, de

továbbra is várják a tárgyi adományokat, vállalkozók felajánlásait

– festékanyag, munkaerő, használt bútor formájában –, hogy a hajléktalanok közös klubhelyisége mihamarább, még a tél beköszönte előtt megvalósulhasson, így idejüket ne céltalanul kóvályogva az utcán töltsék, hanem egy fűtött teremben, ahol akár helyben végezhető munkát tudnak vállalni. 

Fotó: Barabás Ákos

A pénteki eseményhez társszervezőként csatlakozott a polgármesteri hivatal, illetve partnerséget vállalt a G. Egyesület, a Haáz Rezső Múzeum és a Művelődési Ház is.