Felvállalta, és kimondta

Gergely Imre 2017. november 12., 11:17

Kemény kritikát fogalmazott meg Czirják Árpád pápai prelátus a történelmi magyar egyházak és különösen a római katolikus egyház tevékenysége kapcsán. Többet kellene tenniük a magyarság megmaradásának érdekében – hangzott el a Gyergyócsomafalván megtartott 8. Székely Fórumon.

A világi és egyházi elöljáróktól is többet vár Czirják Árpád Fotó: Gergely Imre

Czirják Árpád a szombati fórum fő előadójaként összegezte meglátásait az erdélyi magyarság és Székelyföld jelenlegi helyzetével, jövőbeli kilátásaival kapcsolatban. Megállapította,

ma rosszabb a helyzet, mint a kommunista hatalom idején.

A szabadság romániai nacionalista értelmezése szerint azt jelenti, hogy a kisebbség jogait sorozatosan lehet sérteni a demokrácia égisze alatt. Segítség nem érkezik, Európa sokkal nagyobb gondokkal van elfoglalva, mintsem egy kisebbségben élő népcsoport sérelmeivel foglalkozzon.

A politika éles kritikája

Az előadó kemény szavakat irányzott a jelen és az elmúlt 27 év erdélyi magyar politikusai felé. Sorra vette az RMDSZ és a későbben alakult szervezetek hibáit, felrótta eredménytelenségüket. A politikusok egykor esküt tettek az önrendelkezés mellett, de nem tettek érte semmit. Csak magyarázkodásokat hallatnak. Az autonómia elérésére a 90-es évek kezdetén sokkal nagyobb volt az esély, de elmulasztották, mondván, hogy majd később, alkalmasabb időpontban tűzik napirendre.

Az apró lépések vezetnek a jó irányból a rossz felé. Az elején észre sem vehető, de napról napra nagyobb lesz a távolság a kezdeti céltól

– hallhatta a csomafalvi Borsos Miklós Művelődési Házban helyet foglaló mintegy kétszáz érdeklődő.

Az RMDSZ politikájának következő korszaka a „mérleg nyelve” időszak, azaz, hogy kormányban, vagy ellenzékben politizálva lehet-e többet elérni. Bebizonyosodott, egyik sem vezetett előbbre.

Ne altatódalt fújjanak, hanem ébresztőt

– üzente a magyar politikai szervezeteknek Czirják Árpád. A Székely Nemzeti Tanács sem kerülte el a bírálatot:

lármafákat gyújt, de képtelen arra, hogy mozgósítsa, fellármázza a székelységet.

A politikusoktól hatékony politizálást követelt a szónok, azaz, hogy ne csak abban merüljön ki a tevékenységük, hogy itthon vívnak szélmalomharcot, és Budapestre járnak támogatásért, hanem felkészülten, nemzetközi fórumokon hívják fel a figyelmet az erdélyi magyarság helyzetére.

Az egyházak is hallassák szavukat

Az erdélyi történelmi magyar egyházak vezetőinek hangoztatni kellene szavukat közéleti kérdésekben, de ez nem történik meg – rótta fel az előadó. Nagy hibának tekinti az erdélyi római katolikus egyház visszatérő jeligéjét: a pap ne politizáljon. Kifejtette,

Márton Áron példamutatására a mai egyházi vezetés is gyakran hivatkozik, de nem teszik fel a kérdést, hogy mit tenne itt és most ma Márton Áron? Merthogy biztosan tenne valamit, nem nézné tétlenül a népének nyomorúságát.

Leszögezte, a pap tudja, politikai szerepet nem vállalhat, nem lehet egyik pártnak sem szekértolója. Felül kell emelkednie a politika irányzatotokon, hogy küldetését teljesíteni tudja. De nem kell kivonulnia a közéletből. Az értelmiség nagy számban elvándorolt, hiányoznak azok, akik a nép nehéz sorsát világgá tudnák kiáltani.

Ki kell lépni a megszentelt környezetből, szolidaritást kell vállalni a fogyatkozó közösséggel, vállalni kell a nemzetébresztő programot

– szól Czirják Árpád üzenete.

Élni kell az örökséggel és a jogokkal

A Csomafalvi Székely Tanács és a Borsos Miklós Alapítvány által szervezett 8. Székely Fórumon felszólalt még Borsos Géza, az SZNT alapító alelnöke, Korpos Levente, az SZNT gyergyószéki szervezetének elnöke és Márton László Szilárd csomafalvi polgármester is. Portik Gabriella tanárnő a székely nyelvjárás büszke felvállalására és használatára szólított fel előadásában, Portik Zsolt pedig arra figyelmeztetett: az állam törvényei számos nyelvi jogot biztosítanak, de kevesen élnek ezekkel. A Székely Fórumot a Mocorgó Táncegyüttes tánca, Korpos Szabolcs és Korpos Zsuzsa népdalelőadása, valamint szavalatok színesítették.