Épülhet az autópálya Marosugrától Borsig

Gáspár Botond 2017. november 11., 09:58

Az egyik legjobban várt előrelépés történt a héten autópályaügyben, azaz az Országos Környezetvédelmi Ügynökség az A3-as sztráda teljes szakaszára kibocsátotta az építkezéshez szükséges környezetvédelmi engedélyt.

Újabb szakaszokon kezdődhet a munka, megvannak az engedélyek Fotó: Boda L. Gergely

Az A3-as, észak-erdélyi autópálya Marosugra és Radnót közötti, összesen 3,6 kilométeres szakaszán elkezdődtek az aszfaltozási munkálatok:

a tervezett három burkolatból a héten az elsőt, az alapréteget helyezték el azon a szakaszon mindkét menetirányban, ahol eddig is dolgozhatott a Geiger cég.

Ugyanis, mint korábban beszámoltunk róla, csak 3 kilométeren kezdhették el a tevékenységet, a szakasz Radnót felé eső végén 600 méterre nem volt érvényes módosított környezetvédelmi engedély, s enélkül pedig építkezési engedély sem.

Kezdődhetnek a munkálatok

Emellett a hét elején meg nem erősített forrásokra hivatkozva terjedt a hír, miszerint az Országos Környezetvédelmi Ügynökség kibocsátotta a környezetvédelmi engedélyt az A3-as autópálya teljes, jelenleg építés alatt álló szakaszára, vagyis Marosugrától a határmenti Borsig, miután múlt héten még a közvita időszaka zajlott. A térség infrastruktúra iránt érdeklődő jogi és magánszemélyei ezt a hírt várták a legjobban az elmúlt 10 évben. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy

a magyarországi határig terjedő teljes sztrádaépítést újraindítja a kormány, hiszen a környezetvédelmi engedélyek birtokában immár gond nélkül kibocsáthatóak az építkezési engedélyek a különböző szakaszok építését már a korábbi versenytárgyalásokon elnyert cégeknek, s így azok elkezdhetik a munkálatokat.

Továbbá azokon a szakaszokon, ahol valamilyen okból elakadtak a tervezések, a munkálatok vagy a licitkiírások, ott is „beindulhatnak” a folyamatok, azaz kiírhatják (ha kell, újból) a versenytárgyalásokat és odaítélhetik a kivitelezést. A szakemberek megjegyzik azonban, hogy amennyiben a valamely szakaszra vonatkozó környezetvédelmi engedély speciális feltételeket tartalmaz (például kötelező módon zöldhidak, felüljárók vagy egyéb, az ökológiai biztonságot garantáló létesítmény építését írja elő), akkor az adott szakaszra újratervezés és további engedélyeztetés szükséges.

Esély a radnói csomópontnak

A hírt az Országos Környezetvédelmi Ügynökség keretében dolgozó igazgatóra, Octavian Pătrașcura hivatkozva erősítette meg az economica.net. Eszerint tehát

a módosított környezetvédelmi engedély több mint 200 kilométernyi autópálya megépítését „oldja fel”, Marosugrától (Marosvásárhelytől) Borsig (Nagyváradig), azaz Erdély közepétől a román-magyar országhatárig.

A 249 oldalas dokumentum ide kattintva érhető el.

Mindez Maros megye számára azt jelenti, hogy

a radnóti csomópont hamarosan megkaphatja az építkezési engedélyt, amely birtokában reálissá válhatnak azok az esélyek, hogy 2018 végére átadják a forgalomnak a repülőtértől Radnótig tartó szakaszt.

Továbbá immár építkezési engedélyt kaphat az Astaldi is a marosbogáti kettős viadukt, illetve a Straco a Maroskece – Aranyosgyéres szakasz kivitelezésére. A szóban forgó szakasz térképe elérhető a Pro Infrastruktúra Egyesület honlapján. A napokban az is várható, hogy megjelenik a romániai közbeszerzéseket felügyelő honlapon (SEAP) azokra a sztrádaszakaszokra vonatkozó versenytárgyalási dokumentáció, ahol ez még szükséges.

Tervezett határidők
Néhány tervezett határidőt sikerült megtudnia a CNAIR-től Kodok Márton infrastuktúra iránt érdeklődő magánszemélynek. Eszerint a Straco-szakaszon az aranyosgyéresi feljárónál „hiányzó” 40 méter esetében az országos hatóság keresi a törvényes megoldást és még hiányzik 1-2 dokumentum, a határidő 2019 ősze. Az Astaldi-szakaszon további kisajátításokra van szükség, amelyhez kormányhatározat kell, építkezési határidő szintén 2019 ősze. A Geiger-szakasz átadásának határideje 2018. szeptember 4., a Strabag-szakaszé 2018 júliusa. Az A3-as autópályát Marosvásárhellyel összekötő gyorsforgalmi út a licit fázisában áll, a szerződéskötés valószínűsített időpontja 2017 decembere.