Eladó, csak egy van belőle, mégsem kerül rá vevő

Simon Virág 2017. november 09., 17:39

Napról napra veszélyesebbé válik, mind jobban és jobban tönkremegy a marosvásárhelyi Víkendtelepen az a vízen lévő fa hajó, amelyet Kolumbusz Kristóf nagy felfedező Santa Maria hajójáról mintáztak. Az egykori tulajdonos cége csődbe ment, most a bank próbál megszabadulni tőle.

Fotó: Haáz Vince

A kétezres évek elején élte virágkorát a marosvásárhelyi Víkendtelepen lévő, fából készült hajós vendéglő, amelyet a közelében lévő Apollo Klubbal együtt működtetett egykori tulajdonosa. A vízre épített létesítmény halvány és kisebb másolata Kolumbusz Kristóf Santa Maria nevű 25 méteres, háromárbócos hajójának. Kisebb botrány is kötődik a hajóhoz, hiszen elkészülte előtt tulajdonosa nem kért építkezési engedélyt a városházától, ezt csak utólag szerezte be.

Fotó: Haáz Vince

Az egykor szép és gondozott hajó ma már életveszélyes. Korhadt és összetört lécek, gerendák, betört ablakok jelzik, hogy évek óta senki nem használja.

Fotó: Haáz Vince

A Víkendtelep aligazgatója, Mátyási Levente érdeklődésünkre elmondta, a városháza tehetetlen a veszélyessé váló, korhadó létesítmény ügyében, hiszen a tulajdonostól elvette a bank, és azóta különböző végrehajtók próbálják értékesíti a klubépülettel együtt. Egyelőre sikertelenül.

Fotó: Haáz Vince

A klubépület alatti terület a városé, haszonbérbe van adva. Ezt a szerződést esetleg meg lehet majd hosszabbítani, ha gazdát cserél az egykor sikeres vendéglátóipari egység.

Fotó: Haáz Vince

Euró, lej – mindegy, csak megvegyék

Ha az interneten kicsit kutakodunk, megtudjuk, hogy 2011-ben a Román Kereskedelmi Bank próbálta meg eladni a klub épületét, amely kétszintes és a hasznos felülete több mint ezer négyzetméter. 2015-ben a hirdetőportálokon jelent meg egy hirdetés, amelyben a klubot 554 ezer euróért, a hajót pedig 114 ezer lejért kínálták. Az idén október 31-én frissített internetes hirdetésben már csak a kétszintes klub szerepel eladóként 492 ezer euróért, de a mellékelt fényképek közül több ábrázolja a fa hajót is.