Egymás sajtjait értékelték a gazdák

Pethő Melánia 2017. november 09., 13:46

Sajtkészítő gazdák kóstolgatták, értékelték egymás termékeit szerdán délelőtt a gyergyószentmiklósi Szent Benedek Tanulmányi Házban.

Sajtkóstolás, értékelés. Ebből is tanulhatnak a termelők Fotó: Pethő Melánia

Szakmai és fogyasztói értékelésen is átesett az a közel 20 fajta sajt, amivel a mustrára neveztek be a termelők.

A cél nem az volt, hogy győztest kiáltsanak ki a verseny végén, sokkal inkább az, hogy a sajtkészítők tanuljanak egymástól és a szakemberektől.

A termékek érlelési idejüktől függően két kategóriában mérettettek meg; valamennyi esetében értékelésen esett át a sajt külleme, állaga, ízvilága és a benne lévő lyukak elhelyezkedése.

Nem a verseny volt a cél, hanem a szakmaiság. A két meghívott svájci sajtmester kiemelte, hogy mindenkinek nagyon jó a terméke, ugyanakkor a mustrára benevezőknek személyes beszélgetésen véleményt nyilvánítottak és tanácsot adtak. Ők svájci normatíva szerint értékeltek, ebből a termelők tanulni, építkezni tudnak

– foglalta össze Kastal László, a szervező Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztési részlegének vezetője. Tájékoztatott továbbá, hogy a mustra csak egy részét képezte annak a kétnapos rendezvénysorozatnak, amit a hosszú érlelésű sajtkészítő gazdák számára szerveztek. „Több mint 4000 sajtfajta létezik a világon. A Caritas mezőgazdasági részlege abban vállal szerepet, hogy a hosszú érlelésű alpesi sajt készítésének szakmaiságát segítsen elmélyíteni” – fogalmazott Kastal. Rámutatott, a cél érdekében már számos szakmai rendezvényt szerveztek az elmúlt években, és

a továbbiakban is az a szándékuk, hogy segítsék a termelőket tudásuk gyarapításában.

A Brassó, Maros, Kovászna és Hargita megyei településekről érkező sajtkészítők hazai és svájci szakemberektől hallhattak a tejhigiéniáról, a sajtkezelés, -ápolás és -tárolás tudnivalóiról, illetve

megismerhették azokat a higiéniai elvárásokat, amelyek élelmiszer-biztonsági szempontból kizáró jellegűek az értékesítésnél.

„Az itthoni tapasztalat még nem elegendő ahhoz, hogy minőségi sajtot állítsanak elő a termelők. Rendezvényeinken támpontot kapnak arra vonatkozóan, hogy hogyan tudnak javítani. Bízunk benne, hogy minden termelőnek nagy segítségére lesznek az itt szerzett információk” – fejtette ki Kastal László.