Kérdőív a házi feladatokról

Hajnal Csilla (R) 2017. november 09., 12:30

Az oktatási minisztérium kérdőív formájában kéri ki a pedagógusok, a szülők és a tanulók véleményét a házi feladatokkal kapcsolatban, ugyanis országszerte több szülői közösség jelezte a szaktárcának, hogy gyerekeik túlságosan meg vannak terhelve a házi feladatokkal.

Otthon is órákig a könyvek, füzetek fölé görnyed a diák. Illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A pedagógusok egy része viszont úgy érzi, nem a házi feladatra szánt időt kellene korlátozni, hanem a tanmeneten változtatni, hogy szabadabb kezet kaphassanak a tanárok.

Miután az elmúlt évben közvita alakult ki a diákok túlterheltségéről, az oktatási szaktárca rendeletben szabályozta a házi feladatok mennyiségét. Eszerint

a tanároknak nem szabad naponta összesen több mint két óra alatt elvégezhető házi feladatot adniuk, ez valamennyi tantárgyra érvényes.

Az volt a cél, hogy az 1–8. osztályosok naponta 5–8 óránál többet ne foglalkozzanak tanulással. A rendelet továbbá azt is megtiltja, hogy az előkészítő osztályokban a diákok házi feladatot kapjanak, a vakációk idejére pedig ez általában tilos, bár sok esetben szünidőben sem maradnak enélkül.

A tanügyminisztérium oldalán szülők százai panaszkodnak arra, hogy a rendelet nem sokat segített a helyzeten, a diákok továbbra is fáradtan, kimerülten érnek haza, és

naponta több mint két órát töltenek otthon a házi feladatokkal, az iskolában tanultak begyakorlásával. Sokszor annyira fáradtak, hogy nem tudnak már kellőképpen figyelni a másnapi felkészülésre.

Nincs minden tantárgyból házi feladat, csak a főbb tárgyakból, ezekből viszont szükséges, ugyanis másképp a gyerekeknek nem lenne lehetőségük begyakorolni az iskolában tanultakat – fogalmazta meg véleményét egy marosvásárhelyi iskolába járó ötödikes tanuló édesanyja.

Túlzsúfolt a tanterv, az iskolában csak arra jut idő, hogy felvegyék a leckét. Gyakorolni otthon tudják a tanultakat, ahhoz hogy rögzüljenek a hallottak, és megmaradjanak az alapok, hiszen a következő napokban, héten már más tanulnak például románból vagy matematikából

– fejtette ki az édesanya, akinek fia a jobb közepes tanulók csoportjába tartozik, de így is naponta átlagban két és fél órát tölt el a házi feladatokkal.

Körtesi Sándor, a marosvásárhelyi 7-es számú általános iskola igazgatója, földrajz-német szakos tanára úgy véli, nem a házi feladatokkal eltöltött időt kellene korlátozni, hiszen az amúgy is szubjektív, hanem a tanmeneten változtatni, és szabadabb kezet adni a pedagógusoknak ahhoz, hogy élményszerűbben taníthassanak, ezáltal több minden megragadná a diákok figyelmét.

Amíg ez a tanmenet létezik, muszáj adnunk házi feladatokat is a diákoknak, hiszen nem elég az az ötven perc arra, hogy gyakoroljunk. Az első tizenöt perc amúgy is arra megy el, hogy átvesszük a házikat, mert másként nem tudjuk ellenőrizni a leadott tananyag megértését

– fejtette ki a pedagógus. Mint mondta, azt tapasztalta, hogy a szülők többsége úgy érzi, túlterheltek a diákok, de sokan vannak, akik például matematikából kérnek még feladatokat a gyerekeik számára, hogy minél jobban begyakorolhassák a leckét.

Kitöltés az interneten

A tanügyminisztérium felhívásában három külön kérdőív szerepel, egyik a tanárokat, a másik a szülőket, a harmadik a diákokat célozza meg, és november 7–20. között kell kitölteni interneten keresztül. A diákoknak szánt kérdőívben a kérdések között szerepel például az is, hogy szokott-e a tanár büntetésből házi feladatokat adni, vagy unalmasnak tűnnek-e az otthoni feladatok, illetve vannak-e olyanok, amelyeket felnőtt segítsége nélkül nem tud megoldani a tanuló. A szülők kérdőívében arra is kíváncsiak, hogy szerintük a házi feladatok nyugtalanítják, stresszelik-e a gyereket, illetve sok időt vesz-e el a gyerektől az otthoni gyakorlás. A kérdőívek célcsoportokhoz való eljutását a tanfelügyelőségekre, iskolákra bízta a szaktárca. Az adatokat november 20-a után dolgozzák fel a minisztérium szakemberei, és azok alapján döntenek a házi feladatok sorsáról.