Panasz a harangszó miatt: a feljelentő és a kivizsgáló kiléte is ismeretlen

Balázs Katalin 2017. október 23., 12:51

Ismeretlen személy nehezményezte az október 8-ai kétperces harangszót, amellyel a gyergyószentmiklósi örmény közösség az aradi vértanúkra emlékezett ünnepi szertartáson. A plébánossal ezt az ügyet kivizsgálók közölték.

Zavaró tényező a vértanúkért szóló harang Fotó: Balázs Katalin

Két személy – egy férfi és egy nő – kereste fel Gál Hunor gyergyószentmiklósi örmény katolikus plébánost múlt kedden. Közölték, egy panasz kapcsán kezdtek kivizsgálásba. A panasztevő neve elhallgatása mellett, amint a lelkipásztor mondja, hivatalbeli kötelességüket tisztelettel teljesítve elmondták:

valaki, aki szombaton éjszaka dolgozott, azért neheztelt, mert vasárnap a harangszó miatt nem tudta kipihenni fáradalmait.

A két illetékes tájékoztatta a plébánost, ilyen bejelentések kapcsán kötelességük a kivizsgálás, és valamilyen formában az ügy lezárása. Amennyiben ennek következményei lesznek, tájékoztatják az örmény katolikus plébánia elöljáróját.

Úgy értettem, a fogyasztóvédelemtől jöttek, de sem a nevük nem maradt meg távozásuk után, sem valamilyen dokumentum. Nem is mutattak fel, nem is kellett aláírnom semmit. Tisztelettudók voltak, de hogy ennek milyen következményei lehetnek, el sem tudom képzelni. Az biztos, hogy harangozni tovább is fogunk, mert az az élet jele: ahol harang van, ott él a közösség

– fogalmazott Gál Hunor.

Milyen gyakran tesznek panaszt fogyasztóvédelemnél a harangszóra? – a kérdést csodálkozva fogadta a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgatója, Laurențiu Moldovan. Nem emlékszik hasonlóra, és a szóban forgó ügy kapcsán elmondta: a fogyasztóvédelemhez ilyen panasz nem érkezett, az ő munkatársai tehát nem lehettek kivizsgálás kapcsán az örmény plébánián. Megjegyezte viszont, hogy

nem ez lenne az első eset az országban, de még Hargita megyében sem, amikor egy intézmény nevében illetéktelenek kérnek ki információkat.

Nem zárta ki azt sem, hogy félreértés történt, más hatóság, rendőrség vagy környezetvédelem érdeklődött a plébánostól, de megjegyezte, tény, hogy ilyen esetben elmaradhatatlan a bemutatkozás.

Homályban a panasz, marad a harangszó

Gyergyószentmiklóson az utóbbi hónapokban már másodszor merül fel a harangszó, mint zavaró tényező. Korábban, a Szent István templom harangja kapcsán a panasztevő a sajtóhoz fordult. Ez esetben az bosszantja az örmény plébánost, miért nem őt kereste fel az, akit sértett. Szeretné tudni, ki az illető, de arra is kíváncsi lenne, hogy tulajdonképpen kik, milyen intézmény nevében vizsgálják az ügyet. Gál Hunor azt mondja, „amíg mindez kiderül, sőt utána is, mi harangozni fogunk.”